Один із музеїв Дніпра знайшов унікальну саморобку

Колекцію дніпровського музею «Машини часу» поповнила унікальна машина – саморобка радянського періоду. Автомобіль знайшли  в Дніпрі на території гаражного кооперативу, родичі власника продавали гараж і щоб звільнити бокс, виставили машину за ворота, повідомляє “Автотема” .
Михайло Прудніков, керівник технічного музею «Машини часу», вже розібрався з історією цього раритету, і має намір незабаром опублікувати її. На сьогодні відомо, що машину протягом 10 років, на рубежі 1970-80 рр. складав житель міста, науковий працівник, який дав їй назву «Балтика». За габаритами седан близький до «Волги», в основі конструкції – агрегати ГАЗ-21 (двигун, МКП, задній міст). Кузов саморобки (крім «жигулівських» дверцят) ручної роботи, склопластиковий.
Дивує ретельність підгонки деталей, особливо в місцях сполучення елементів, які відчиняються. Вражає також інтер’єр, зокрема торпедо, яке є дуже стильним і, безсумнівно, на період будівництва автомобіля було модним.
Цікаво, що машина, незважаючи на вдалий зовнішній вигляд, в роки своєї молодості не світилася в радянській пресі. Хоча її народження припало якраз на період моди на саморобки. Саме в 1980-ті роки держава почала всіляко підтримувати рух «Самавто»: було спрощено правила реєстрації саморобок, про самодіяльних конструкторів розповідали популярні журнали та газети, влаштовувалися виставки і автопробіги з метою пропаганди такого корисного дозвілля, як технічна творчість.

Наразі знайдена в Дніпрі саморобка виставлена в експозиції музею «Машини часу». Вона покрита шаром пилу, з вінтажним майном у багажнику, з пом’ятими чохлами на сидіннях – словом, в тому вигляді, в якому залишив її господар багато років тому. Очевидно, в майбутньому машину чекає реставрація, хоча достовірнішу інформацію про її долю – вчорашню і завтрашню – незабаром надасть новий власник саморобки, директор музею «Машини часу» Михайло Прудніков.