Як обласна влада налагоджує діалог з громадськими організаціями Дніпропетровщини

Дніпропетровська область декілька років поспіль показує приклад успішної взаємодії влади та громадськості. Доки інші області придивляються до реформ і пробуджують активність громадян, влада регіону діє і отримує результати. Як вдалося розбудити громадськість та налагодити діалог? Про це і не тільки розповідає перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Миколайович Кужман.

Головне досягнення

– Олеже Миколайовичу, як відомо при Дніпропетровській облдержадміністрації створена громадська рада. Які досягнення є у громадської ради за час її діяльності?

 – Громадська рада – це постійно діючий колегіальний виборний консультативно-дорадчий орган, утворений для забезпечення участі громадськості в управлінні державними справами, здійснення громадського контролю за діяльністю органів виконавчої влади, налагодження ефективної взаємодії зазначених органів з громадськістю, врахування громадської думки під час формування та реалізації державної політики.  Склад Громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації було затверджено 5 грудня 2017 року розпорядженням голови облдержадміністрації. До неї увійшли представники 35 організацій нашого регіону. Це амбітні люди, які знають, що хвилює громадськість і допомагають владі спрямовувати свої зусилля на вирішення конкретних питань. До структури громадської ради увійшло 11 комітетів. Такі, наприклад, як комітет з питань взаємодії зі ЗМІ, громадськими організаціями та розвитку громадянського суспільства, комітет з питань науки та освіти, комітет з питань  молодіжної політики, гендерної рівності, євроінтеграції та міжнародних відносин, комітет з питань екології, енергозбереження та використання природних ресурсів та інші.  На мою думку, громадська рада при Дніпропетровській облдержадміністрації допомагає регіону розвиватися. І це чи не найголовніше її досягнення.

– Як обласна влада налагоджує діалог з громадськими організаціями?

– Громадська рада при Дніпропетровській обласній державній адміністрації виконує функцію зв’язку між владою регіону та громадянським суспільством. Це її основне завдання. З кожним роком цей діалог виходить на новий рівень. Зокрема цього року планується «Ярмарок Громадських організацій». Мета цього заходу – сприяти встановленню партнерських відносин між громадою, бізнесом та владою регіону, створити простір для обміну досвідом між активними громадськими організаціями Дніпропетровщини. Під час ярмарку не лише відбудуться презентації діяльності громадських організацій та представлення власних ідей, але й буде надана можливість познайомитися з діяльністю інших організацій регіону, знайти однодумців та встановити нове партнерство.

Також щороку ми проводимо Форум громадянського суспільства, в якому беруть участь усі дієві громадські організації Дніпропетровщини. Фактично на форумі підбиваються підсумки роботи та визначаються основні напрямки розвитку громадянського суспільства на наступний рік.

Важливо, що у громадській раді при ОДА представлені ІГС з області. Завдяки людям, які увійшли до громадської ради,  про проблеми на місцях чують у обласному центрі. Окрім того, позитивні напрацювання громадських організацій беруть за основу інші організації і втілюють їх уже у себе в громадах. Тобто громадській раді при ОДА вдалося налагодити діалог, обмін думками та ідеями.

– Чого, на Вашу думку, не вистачає громадським організація для більш ефективної роботи?

– Громадські організації Дніпропетровщини необхідно налаштовувати на конструктивну співпрацю. Обласна влада завжди відкрита до діалогу, і ми розглянемо конкретні пропозиції та ідеї для покращення життя в тій чи іншій сфері. Дніпропетровщина змінюється, і ці зміни відбуваються завдяки спільним діям влади та громадськості. Але громадським організаціям потрібно посилювати комунікації. Презентувати себе, говорити про себе та свою роботу, переходити від слів до дій, – саме це вміння потрібно вдосконалювати громадським організація Дніпропетровщини.

Крім того, їхня діяльність не завжди носить системний характер, більше нагадує точкові постріли: тобто з’являться проблема і тільки тоді організація починає про неї говорити. А потрібно бути на крок попереду, не вирішувати проблему, а її попереджувати. У Дніпропетровській області понад 5 тисяч громадських організацій, але активно працюють далеко не всі.