ОЛЕГ КУЖМАН: «Завдяки реформі децентралізації на місця передано повноваження, ресурси і велику відповідальність перед громадами»

Перший заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олег Кужман провів нараду з головами районних державних адміністрацій та головами об’єднаних територіальних громад. Відбулася серйозна принципова розмова щодо виконання місцевих бюджетів за 2018 рік та основних завдань на рік нинішній.

У минулому році область збільшила темпи росту доходів місцевих бюджетів. До їх загального фонду надійшло майже 25 мільярдів гривень, що дозволило забезпечити своєчасні розрахунки і виконання всіх соціальних програм. Виконання планових показників надходжень до бюджетів забезпечили всі райони та ОТГ, крім Апостолівської, Грушівської, Мирівської, Іларіонівської та Карпівської громад.

Окремо перший заступник голови обласної державної адміністрації зупинився на питанні плати за землю. 8 районів та 13 громад не виконали планові показники. Місцеві ради не переглянули і не привели у відповідність до вимог Податкового кодексу ставки земельного податку. Як наслідок облдержадміністрації неодноразово довелося допомагати районам та об’єднаним громадам у вирішенні питань виплати заробітної плати.

Формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад в рамках реформи децентралізації здійснюється не лише за рахунок власних коштів громад та обласного бюджету. Для області було передбачено 157 мільйонів гривень для реалізації майже двохсот інвестиційних проектів. 154 проекти вдалося завершити. Ефективно розподілили і використали кошти у Зеленодольській, Верхньодніпровській, Новоолександрівській, Слобожанській, Петропавлівській та багатьох інших громадах. А от у Апостолівській, Новопавлівській, Великомихайлівській, Покровській, Гречаноподівській громадах, на жаль, не змогли використати значні кошти субвенції. У Лихівській громаді взагалі не використали 1,4 мільйони гривень. Перший заступник голови облдержадміністрації О.М.Кужман попередив керівництво громад і районів про сувору персональну відповідальність перед законом і людьми за недбале ставлення до виконання службових обов’язків, а також доручив головам об’єднаних територіальних громад і керівникам районів невідкладно подати звіти про використання коштів субвенції та вжити дієві заходи щодо надходження коштів до бюджету, в тому числі забезпечити легалізацію заробітної плати.

Значну увагу перший заступник голови обласної державної адміністрації Олег Кужман приділив розвитку закладів освіти. Згідно із Концепцією «Нова українська школа» нову форму навчання впроваджено у перших класах 880 закладів загальної середньої освіти області. Безкоштовно підвозять до шкіл понад 19 тисяч учнів. Тільки минулого року обласна державна адміністрація передала сільським школам 15 нових шкільних автобусів. О.М. Кужман поставив завдання перед керівниками місцевих органів самоврядування приділяти ще більше уваги розвитку освітніх закладів.

У минулому році державна підтримка територіальних громад порівняно з 2014 роком зросла у 39 разів. – Ще ніколи держава так дієво не підтримувала розвиток територій. Саме завдяки реформі децентралізації, яку ініціював Президент України Петро Порошенко, повноваження і ресурси концентруються не в столиці, не в обласних центрах, а передаються на місця, – наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Олег Кужман. За останні три з половиною роки на Дніпропетровщині відремонтовано понад 500 доріг, відкрито 51 дитячий садочок, реконструйовано і побудовано 30 шкіл, 20 спортивних об’єктів, десятки закладів охорони здоров’я і культури. Попереду – нові важливі інфраструктурні зміни.

О.М.Кужман наголосив на важливості продовження децентралізації територій, адже попереду ще один важливий етап – адміністративна реформа. Керівникам районів та головам об’єднаних територіальних громад доручено налагодити міжмуніципальне співробітництво, забезпечити належне утримання спільних соціальних об’єктів та надати публічні звіти про роботу.