Олег Собчук: «Нове життя» відрізняється від попередніх…»

Лідера гурту СКАЙ Олега Собчука називають романтиком української рок-сцени. Кожна написана ним пісня сповнена кохання і ліричних нот. Проте на запитання про найромантичніші вчинки у житті музикант скромно відповідає: «Є що згадати, немає що розказати». Більш охоче він говорить на теми музики і творчості. Але цікавих історій про пісні та концерти у Собчука дійсно чимало, адже за його плечима – 15-річний досвід роботи у гурті й на сцені. В ексклюзивному інтерв’ю «Вістям» Олег розповів, на створення якої композиції його надихнув контрастний душ, а також згадав день, коли усвідомив, що став популярним.

Без фонограми

– Олеже, нещодавно СКАЙ відзначив 15-річний ювілей. Про що Ви мріяли, збираючи команду? Чи справдилися Ваші бажання?

– Усе, що зараз з нами відбувається, повністю відображає мої мрії 15 років тому, на початку творчого шляху гурту. Нас знає вся Україна, ми активно гастролюємо світом, випускаємо альбоми, знімаємо кліпи, люди приходять на наші концерти – тобто, по суті, всі мої бажання здійснилися і наразі продовжують здійснюватися.

– Пам’ятаєте день, коли Ви усвідомили, що стали популярним?

– У 2003 році FDR розповсюдили нашу пісню «Тебе це може вбити» на 25 радіостанцій України. Композицію почали ротувати на радіохвилях. Я добре пам’ятаю цей момент. І можна сказати, що саме з того часу активізувалася наша музична і концертна діяльність. Згодом, у 2005-му, ми взяли участь у проекті «Свіжа кров» на М1 (ТВ-шоу, мета якого – вивести на велику сцену новий якісний шоу-бізнесовий продукт. – Прим. авт.), і понеслося…

– Чи можете згадати найкращий і найгірший концерти гурту?

– Усі вони різні. Навіть в одному й тому концерті може бути багато позитивних моментів і одночасно технічних недоліків. Звук, світло, віджеінг – часом підводять. Буває, в одному випадку співаєш рівні ноти, але не відчуваєш енергетики, а в іншому – все навпаки. Звісно, є кращі і гірші виступи, тому що ми граємо і співаємо наживо, без фонограми. Але загалом кожен наш концерт – це крок уперед.

Світлий рок

– Вашу музику називають «світлий рок» – доволі незвичне поєднання. А Ви самі як позиціонуєте свій стиль?

– У принципі, це звучить. Світлий рок… мені подобається! Добре, що не темний (сміється).

– Як створювався альбом «Нове життя»?

– По-перше, хочеться зазначити, що нова платівка якісно відрізняється від попередніх. Людина, яка її послухає, безу­мовно помітить позитивні зміни. Ми довго відточували кожну пісню, адже альбом писали наживо, одночасно всією командою. Записувались в Україні, а зводили – у США. Для нас – це дуже цікавий досвід.

– Згадайте найцікавіші обставини, за яких була створена та чи інша пісня.

– Композицію «Мелодія серця» я написав за півгодини, повністю придумав музику і текст. Це мій особистий рекорд. І, як не дивно, надихнув мене контрастний душ. Узагалі, часто розспівуюся в душі, сусіди просто в захваті (сміється).

– Чому вирішили звучати по-новому? Це особисте бачення гурту сьогодні, данина сучасним тенденціям чи спроба підігріти цікавість?

– Керувалися лише власними відчуттями. Звичайно, сучасні тенденції були враховані, але вони не виходили за межі наших музичних смаків. Ми завжди робимо тільки те, що нам подобається. Не намагаємося бути кимось іншим, незважаючи на експеримент.

– Чи часто змінюються Ваші музичні смаки?

– Не кардинально. Шансонового альбома у нас точно не буде.

Виважене ­рішення

– Який досвід винесли для себе із нацвідбору Євробачення?

– Участь у цьому конкурсі – виважене рішення. Ми ретельно готувалися, багато працювали і, незважаючи на результат, залишилися задоволені. Побачили, як це відбувається, показали людям якісну пісню. Так сталося, що здоров’я трішки підвело. Але загалом плюси є, і кінцева зупинка композиції «All My Love For You» – далеко не Євробачення. Ми крокуємо далі, плануємо знімати кліп, і взагалі попереду багато роботи саме з англомовною версією треку.

– До речі, для виступів у Європі перекладаєте свої пісні англійською?

– 95% людей, які приходять на наші концерти за кордоном, – це українці. За бажанням, ми можемо заспівати кілька англомовних композицій, але загалом програма майже на 100% складається з українських пісень.

– Які, на Ваш погляд, перспективи у молодих вітчизняних виконавців?

– Я дуже задоволений тенденціями національного шоу­бізнесу. Останнім часом кількість цікавих команд і якісних пісень значно збільшується. Крім того, радує, що завдяки квотам на радіо і телебаченні з’явилося більше україномовного контенту. Впевнений, що через рік – два ми почуємо багато гарної української музики, адже тепер їй є де звучати і ротуватися.

Сімейний ­відпочинок

– Олеже, Ваші шанувальники звикли бачити Вас із музичним інструментом і мікрофоном. А який Ви у повсякденному житті?

– Як тільки у мене випадає вільний час, проводжу його з сім’єю. Ми любимо подорожувати й активно відпочивати. Влітку – Карпати, велосипед. Узимку разом відзначаємо різдвяні та новорічні свята. Дружина накриває стіл, вона дуже смачно готує. А ось я на кухні у фартушку з’являюся доволі рідко (посміхається).

– Чи можете уявити СКАЙ іще через 15 років?

– Я дуже хочу продовжувати грати, записувати треки і співати для людей. Нехай ця добра традиція триває якнайдовше. Поки що не знаю, в якому саме напрямку ми будемо рухатися. Мабуть, загалом залишимося вірними своєму стилю, проте обов’язково вдамося до експериментів. Єдине, що можу сказати: через 15 років наша музика буде такою ж справжньою та якісною, як і сьогодні.

– Коли гурт чекати у Дніпрі? Які асоціації викликає наше місто?

– Дніпро – це свіжість і простір. Нас завжди там тепло приймають, тому із задоволенням приїдемо ще. Вже навіть дату виступу запланували – у серпні, на День незалежності.

Штрихи до портрета Олега Собчука:

Дитяче прізвисько: Олько (Від Олег – зах.).

Улюблена страва: борщ.

Улюблена книга: Пауло Коельо «Алхімік».

Улюблений фільм: «Гладіатор».

Олена Ткач,  фото з архіву гурту СКАЙ