Опубліковано закони, покликані зменшити податковий тиск на підприємців

В “Урядовому кур’єрі” офіційно опубліковано ряд законів про внесення змін до Податкового кодексу

В офіційному виданні Кабінету міністрів України “Урядовий кур’єр” від 26 серпня 2015 року опубліковано ряд законів, серед яких три документа, що вносять зміни до Податкового кодексу України.

Зокрема, Закон України № 609-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення”  уточнює окремі норми щодо регулювання трансфертного ціноутворення в Україні шляхом внесення змін і доповнень до Податкового кодексу України. Законом виключено норми, які застосовують правила трансфертного ціноутворення при оподаткуванні податком на додану вартість. Також, збільшено з 20 до 50 млн. грн обсяг контрольованих операцій з одним контрагентом, при досягненні якого платники податків зобов’язані подавати звіт про таких контрольованих операціях центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику. Крім того, закон законодавчо закріпив необхідність визначення переліку товарів, які мають біржове котирування Кабінетом міністрів України.
Також закон встановлює, що податковий контроль за встановленням відповідності умов контрольованих операцій принципу “витягнутої руки” здійснюється шляхом моніторингу контрольованих операцій та проведення перевірок платників податків з питань повноти нарахування і сплати податків при здійсненні контрольованих операцій “. Крім того, змінами до Податкового кодексу зменшено штраф за недекларування контрольованих операцій – з 5% до 1% відсотка від суми задекларованих у звіті контрольованих операцій та внесено технічну правку з визначення рівня рентабельності контрольованих операцій в умовах трансфертного ціноутворення, визначення звичайної ціни тощо.

Стосовно закону № 652-VIII  “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій” відмітимо наступне: метою прийняття зазначеного закону є відновлення переліку організацій, які не є платниками податку на прибуток, відповідно до попередньої редакції Податкового кодексу України, скасування дискримінаційних податкових умов щодо господарської діяльності неприбуткових організацій, зменшення податкового навантаження на благодійну допомогу до рівня 2014 року, а також усунення неточностей у правовому регулюванні режиму неприбутковості, які виникли в результаті внесення змін до Податкового кодексу України Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 року.

Серед ключових новаціій, які вводить Закон України № 655-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків» наступні: перше – він надає Мінфіну право надавати загальні податкові роз’яснення, консультації, для того, щоб не було корупції, друге – він забороняє контролюючим органам використовувати акти перевірки в якості підстави для висновків щодо взаємодії перевіряючого суб’єкта з його контрагентами.

Наголосимо, що закони № 609-VIII  “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансферного ціноутворення ” та № 652-VIII  “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій”   набирають чинності з дня, наступного за днем їх опублікування, отже, їх дія починається з 27 серпня 2015 року. В той же час, закон № 655-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків” набирає чинності лише “з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, крім пункту 2 цього розділу, який набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону”, тобто з 1 вересня 2015 року.

Залишити відповідь