Особливості застосування РРО у 2021 році

«Діджіталізація послуг дозволяє бізнесу вести свою діяльність прозоро і набагато простіше, діджітал – інструменти податкової служби переводять діяльність в онлайн і розширюють можливості», – Богдан Катрушин, керівник Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі із великими платниками податків.

У зв’язку з набранням з 1 січня 2021 року чинності положеннями Податкового кодексу України настає обов’язок щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) для суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі у сфері торгівлі громадського харчування та послуг (види діяльності, визначені пунктом 61 Підрозділу 10 Інші перехідні положення Кодексу).

Водночас, з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1  січня податкового (звітного) року (1 320000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

У той же час, статтею 9 Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (із змінами) передбачено, що РРО та/або ПРРО не застосовується у разі здійснення розрахунків за надані платні послуги у сфері охорони здоров’я у безготівковій формі (з рахунку на рахунок), через банківські установи,  та виключно через сервіси переказу коштів або за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування.

З 1 січня 2022 року використання РРО та/або ПРРО стане обов’язковим для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп незалежно від видів діяльності.

Сьогодні законодавство дозволяє застосування суб’єктами господарювання для реєстрації розрахункових операцій ПРРО як альтернативу класичним РРО. При цьому суб’єкт господарювання в своїй роботі може самостійно обрати працювати з використанням класичного РРО чи ПРРО залежно від його потреб.

Зареєструвати ПРРО можна, використовуючи програмне забезпечення Електронного кабінету, або будь-яке інше програмне забезпечення, наявне у суб’єкта господарювання. Для того, щоб зареєструвати ПРРО, платник податків повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог пункту 63.3 Податкового кодексу України.

«Представникам бізнесу ми б рекомендували активніше застосовувати в готівкових розрахунках саме ПРРО, адже вони пропонуються ДПС безкоштовно. Програмні РРО зручні у використанні та їх впровадження дозволить заощадити значну кількість грошей на придбанні та обслуговуванні класичних РРО. Також, за бажанням, можна використовувати електронні чеки замість паперових, які можливо надсилати покупцям на електронну адресу або у вигляді QR-коду. Є можливість працювати офлайн до 36 годин за один раз і не більше 168 годин протягом календарного місяця, а потім відправити звіт в ДПС. Більше того,  використання ПРРО  можливе на смартфонах, планшетах,  ноутбуках тощо. Це ті діджітал інструменти, які розширюють можливості для бізнесу, роблять стосунки із податковою службою зручними і прозорими», – Богдан Катрушин, керівник Східного міжрегіонального  управління ДПС по роботі з великими платниками податків