Пенсійне посвідчення в Україні: як отримати документ нового зразка

Пенсійний фонд України переходить на електронний документообіг. Це необхідно для того, щоб клієнти, звертаючись до фонду, могли отримати послуги в будь-якому агентському пункті, а не тільки там, де подавали документи. В ексклюзивному коментарі для Podrobnosti.ua в Пенсійному фонді України розповіли, як буде працювати нова система і що потрібно для оформлення електронного пенсійного посвідчення.

Електронне пенсійне посвідчення (ЕПП) – це сучасний технологічний інструмент, який дозволяє не тільки отримати пенсію, оплату комунальних та інших послуг онлайн, а ще й повноцінно користуватися всіма державними електронними сервісами.

ЕПП містить в собі електронний цифровий підпис, за допомогою якого людина фактично підтверджує свою особу і може подавати заяви до органів Пенсійного фонду, виключно через мережу Інтернет.

Також, людина може отримати доступ до пенсійної справи, до даних про стаж та заробітну плату, користуватися іншими сервісами державних органів. І безумовно, пенсійне посвідчення надає право користуватися всіма пільгами, які належать людині, як пенсіонеру.

Електронними пенсійними посвідченнями користуються внутрішньо переміщені особи з 2016 року. Усі інші категорії пенсіонерів можуть оформити їх, починаючи з 2018 року.

Однак, паперові пенсійні посвідчення, які видавались до цього часу, продовжують діяти. Більше того – сам пенсіонер приймає рішення за якою формою йому отримати пенсійне посвідчення. Якщо людині зручно користуватися паперовим пенсійним посвідченням, вона бере саме його. Якщо ж людина бажає повноцінно використовувати всі електронні сервіси Пенсійного фонду чи інших органів влади, мати власний цифровий підпис та мати єдиний документ за допомогою якого можна і отримати пенсію, і підтвердити статус пенсіонера, людина зробить вибір на користь електронного пенсійного посвідчення.

Електронне пенсійне посвідчення видається банком, в якому відкритий рахунок для виплати пенсій. Саме банк визначається з технічною спроможністю випуску електронних посвідчень. З цього ж питання Пенсійним фондом України ведеться робота щодо укладення з банками відповідних договорів. Наразі видавати електронні пенсійні посвідчення можуть лише ті банки, які уповноважені на виплату та доставку пенсій, з якими Пенсійний фонд укладає відповідний договір.

Виготовлення електронного пенсійного посвідчення для пенсіонера є безкоштовним. Для його оформлення до органу Пенсійного фонду України за місцем перебування на обліку надається відповідна заява. Подати таку заяву можна як при призначенні пенсії, так і у разі потреби, взагалі пенсійного посвідчення. Проте, наразі ще тривають організаційні та технічні роботи щодо забезпечення виготовлення електронного посвідчення.

Довідково: Постановою правління Пенсійного фонду України від 03.11.2017 № 26-1, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 04.12.2017, затверджено новий Порядок оформлення, виготовлення та видачі документів, що підтверджують призначення особі пенсії. Згідно з цим Порядком, пенсійні посвідчення можуть виготовлятися як у паперовій формі, так і у вигляді платіжної картки, яка є одночасно пенсійним посвідченням. Щодо паперової форми, то вона фактично залишилася незмінною. Всі раніше видані пенсійні посвідчення є чинними на той строк, який в них зазначено. Щодо електронних пенсійних посвідчень, то поява такого інструменту, передбачена Стратегією модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року від 14.09.2016 № 672-р. Постановою правління Пенсійного фонду України, лише затверджено порядок видачі та форми такого посвідчення.