Пенсійні виплати: хто на Дніпропетровщині отримав підвищення

У Дніпропетровській області з 1 січня 2021 року відбулися зміни в пенсійному забезпеченні. Які вони – про це розповідає начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій Козак.

– Від 1 січня 2021 року зросли пенсійні виплати. Хто отримав підвищення та за яких умов?

– Так, справді, час­тина пенсіонерів із січня 2021 року почала отримувати пенсійні виплати у підвищеному розмірі. Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» передбачено зростання мінімальної заробітної плати у 2021 році до 6 000 грн. Тому з 1 січня 2021 року пере­раховано мінімальний розмір пенсійних виплат для непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років та мають страховий стаж не менш як 30 років для жінок та 35 – для чоловіків.

Розміри мінімальної пенсійної виплати визначено ст.28 Закону України «Про загально­обов’язкове державне пенсійне страху­вання». Тобто, мінімальний розмір пенсії за віком, установлений для вищезазначеної категорії осіб у розмірі 40 % величини мінімальної заробітної плати, з 1 січня 2021 року збільшився до 2 400 грн (6 000 грн х 40% = 2 400 грн).

Водночас пере­рахунок пенсій здійс­нювався автоматизовано, за матеріалами пенсійних справ, без особис­того звернення до органів Пенсійного фонду України.

Для працюючих пенсіонерів, які досягли 65-річного віку, перерахунок пенсій із використанням нового показника мінімальної заробітної плати здійснюється після звільнення з роботи або припинення ними підприємни­цької діяльності.

Пенсіонерам, які досягнуть 65-річного віку в 2021 році, такі перерахунки проводитимуться з дня досягнення ними відповідного віку за наявності необхідного страхового стажу.

– Які зміни відбулися щодо вимог до страхового стажу для призначення пенсії за віком?

– Спочатку нагадаю, що таке страховий стаж. Це період, упродовж якого людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Місяць (чи місяці), за який внески до Пенсійного фонду не сплачено, – не зараховується до страхового стажу.

Наявність необхідного страхового стажу та досягнення пенсійного віку – головні умови призначення пенсії за віком. Страховий стаж та вік виходу на пенсію за віком передбачено ст.26 Закону України «Про загально­обов’язкове державне пенсійне страхування», і нині право на призначення пенсії мають особи, які досягли 60-річного віку і в них наявні не менш як 28 років страхового стажу.

З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, зростатиме на 1 рік (наприклад, 2022 р. – 29 років, 2023 р. – 30 років і т.д.), і так до 2028 року, поки необхідний страховий стаж становитиме 35 років.

Крім того, ст.26 передбачено, що, починаючи з 1 січня 2028 року, в разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку.

За відсутності необхідних нині 28 років стажу пенсія призначається з більш пізнього віку. Так, за наявності в особи страхового стажу від 18 до 28 років у 2021 році пенсія призначатиметься після досягнення нею 63 років; за наявності страхового стажу від 15 до 18 років – у 65 років.