Перераховані основні причини хронічної втоми

Почуття втоми – нормальний стан після важкої та напруженої роботи. Але іноді цей стан затягується, і причина цього може бути не в навантаженні, а прихованих захворюваннях.

Шведський психолог з Інституту досліджень стресу, факультету психології у Стокгольмському університеті Ганна Андреассон розповіла про стани, які можуть спричинити хронічну втому, повідомляє “Країна здоровя”.

Симптом хронічної втоми спостерігається при багатьох хворобах: стресовій перевтомі за відсутності відпочинку, гормональних порушеннях, інфекційних захворюваннях, запальних процесах, недоїданні, психічних захворюваннях, порушеннях сну та ін.

Постійне почуття розбитості буває при постковідному синдромі. Імунна активація – поширена причина втоми. Вона може виникати внаслідок як інфекції, так і аутоімунного захворювання, наприклад ревматоїдного артриту.

Поширена причина слабкості – постійне недоїдання, попереджає лікар.

Через крововтрати під час менструацій може виникнути дефіцит заліза, особливо при рясних та болючих кровотечах, що розвиваються через ендометріоз. У результаті жінка страждає на хронічну втому.

Важливо також перевірити рівень гормонів щитовидної залози та наявність дефіциту вітаміну B12. Від роботи щитовидної залози залежить швидкість обміну речовин. Якщо він уповільнений, людина постійно почувається втомленою, мерзне, набирає вагу, при цьому страждає на відсутність апетиту. Превалює почуття пригніченості, коли нічого не хочеться, немає ні сили, ні настрою. Дефіцит вітаміну В позначається на стані шкіри, вона суха і лущиться.

Читайте нас в телеграмм-канале t.me/vestidpua

Сьома причина втоми – цукровий діабет, при якому клітини недоотримують глюкозу з крові. При діабеті першого типу, сильна втома, що супроводжується постійною спрагою і рясним сечовипусканням. При діабеті II типу втома більш прихована, але постійна.

Восьма причина – депресія. Вона загострюється восени та взимку, коли мало сонячного світла.

Нарешті, втома – обов’язковий супутник синдрому перевтоми, який виникає коли людина тривалий час живе під тиском і не має змоги добре відпочити.

Найкращим засобом профілактики психолог назвала відпочинок.

Процеси, що відбуваються в організмі при синдромі хронічної втоми, поки що мало вивчені, але, за словами Андреассон, є ряд ознак активації імунної системи у деяких пацієнтів.