Перевізник з Марганця сплатить чималий штраф

П`ять тисяч гривень моральної шкоди має сплатити транспортна компанія Марганця чоловіку, який є інвалідом II групи трудового каліцтва та опікується 2-ма неповнолітніми онуками через відмову водіїв у законному праві безкоштовно пересуватися автобусними маршрутами йому та дітям, якими він опікується.

У своїй позовній заяві громадянин зазначив, що транспортна компанія постійно системно протягом 2014-2016 років порушувала його права на безкоштовний проїзд та просив стягнути з перевізника 1 млн. грн. моральної шкоди.

Рішенням суду першої інстанції з транспортної компанії стягнуто 20 тис грн. та визнано неправомірними дії перевізника, який відмовив чоловіку у безкоштовному проїзді протягом липня-серпня 2016 року. Саме за цей період позивач належним чином підтвердив факти порушення його права, надавши відео-докази.

Не погодившись з таким рішенням суду транспортна компанія подала апеляційну скаргу, мотивовану тим, що перевізник щоденно забезпечує пільгові перевезення пасажирів, тому вважають, що права позивача та його підопічних не були порушені. За їх словами, на відео-доказах громадянина зафіксовані автобуси, які ніколи не експлуатувались компанією, а особи на відео ніколи у ній не працювали. Позивач у свою чергу просив скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове про стягнення на свою користь та користь дітей по 333 тис грн. моральної шкоди.

13 червня 2018 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Дніпропетровської області заслухавши думку сторін по справі та їх доводи постановила: апеляційну скаргу громадянина залишили без задоволення, а з перевізника на користь позивача стягнути 5 тис грн. моральної шкоди.