Першому українському мультику виповнилося 90 років

90-річний ювілей сьогодні відзначає український мультик. Цього дня відбулася прем’єра першого анімаційного фільму в нашій країні  – це “Казка про солом’яного бичка”. Його створив В’ячеслав Левандовський. Довгі роки всі роботи метра вважали втраченими, проте деякі з них віднайшли у закордонних кіноархівах. Розповідають “Подробиці”.

Тут, у державному кіноархіві, зберігаються негативи понад 5 тисяч українських стрічок. У приміщенні витримується правильна температура і вологість, аби плівку можна було переглянути навіть за 300 років.

Такі технології зберігання впровадили значно пізніше. З 20-х років уціліли лише поодинокі стрічки. Недовгим було життя першої української анімації “Казка про солом’яного бичка”, знятої на Одеській кіностудії В’ячеславом Левандовським. Уже за рік, у 1928 негатив був втрачений. До наших днів дійшли лише одна ілюстрація і записи про революційну на той час техніку зйомки.

“Робили ляльки двомірні пласкі мініатюри так звані і уже їх рухали. Він розробив таку техніку, коли він знімав акторів, а потім цю плівку підкладав на неї накладав анімацію і синхронізував рухи, через це рухи виглядали дуже природньо і так як в житті

Втраченими вважалися і перші мальовані звукові фільми. Анімацію “Тук-тук та його приятель Жук” того ж Левандовського віднайшли в Москві, куди у радянські часи були вивезені сотні оригіналів українських стрічок. Українському фільмофонду після довгих перемовин вдалося купити! Лише копію.