Під шедевром Пікассо виявили ще одну картину

Про те, що Пікассо написав свою картину поверх іншої, стало відомо ще в 1992 році, але тільки зараз вченим вдалося дізнатися, що на ній було зображено.

Спочатку невідомий художник з Барселони намалював на полотні гори. Потім Пікассо написав поверх них «Жебрачка», причому, як вважають вчені, він перевернув полотно і використовував оригінальні обриси гір в якості контуру спини жінки, – повідомляє zik.ua з посиланням на РИА.

Пікассо також спочатку зобразив на картині руку жебрачки, яка тримає хліб, але потім прибрав цей елемент, повністю сховавши руки жінки під шатами.

Відкриття дозволяє «зазирнути всередину голови Пікассо, зрозуміти те, як він приймав рішення у процесі роботи», – вважає вчений Марк Уолтон з Північно-Західного університету в Іллінойсі (США), який проводив дослідження.

«Він працював над тим, щоб намалювати цей елемент, але в підсумку вирішив прибрати його», – розповідає Уолтон про «зниклу» з картини руку жебрачки.

Для того щоб дізнатися, що знаходиться під верхніми шарами фарби, вчені провели рентгенофлуоресцентний аналіз. Така технологія дозволить визначити, які саме хімічні елементи знаходяться в різних частинах картини, причому не тільки на поверхні, але і у всіх шарах фарби.