Подарувала світу незвичайну квітку: у Дніпрі згадують геніальну землячку (Фото)

20 лютого 2019 року – 135 років від дня народження відомої майстрині петриківського розпису, геніальної землячки, викладача, наставниці та вихователя цілої плеяди талановитих послідовників петриківського декоративного малювання Тетяни Якимівни Пати.

Як повідомляють Управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради, з нагоди цієї дати у Будинку мистецтв провели засідання об’єднання майстрів народного мистецтва. Учасники засідання послухали розповідь про життєвий та творчий шлях майстрині, подивилися фото з її унікальних робіт, познайомилися зі статтями та монографіями про творчість Тетяни Якимівни, обговорили значення та величезний вплив Т.Пати на розвиток петриківського розпису.

Тетяна Пата відома як автор різноманітних декоративних панно, ескізів килимів, розписок коминів, рушників. Вона виконувала настінні розписи як селянських хат, печей, так і громадських будівель у Києві та Москві, створювала художні листівки та обкладинки до збірників українських пісень. Велику роль у долі майстрині відіграв видатний етнограф Дмитро Яворницький, який замовляв намалювати їй різні ескізи розпису для музею.

Крім розмаїття квітів та листочків вона відображала різноманітні ягоди, овочі та фантастичних і реальних птахів. З Петриківської художньої школи, відкритої у 1936 році, де головним вчителем стала Пата, вийшло ціле покоління відомих майстрів, які продовжили її справу: Марфа Тимченко, Пелагея Глущенко, Марія Шишацька, Надія Шулик, Василь Соколенко, Федір Панко, Зоя Кудіш та інші.

Члени секції петриківського розпису об’єднання майстрів народного мистецтва Будинку мистецтв старанно вивчають досвід старшого покоління, особливо Тетяни Пати та Федора Панка і дарують світу петриківську квітку.