Податківці Дніпра – про транспортний податок

Майже кожне підприємство використовує у своїй діяльності автомобільний транспорт. Наступив новий рік, а це означає, що слід переглянути всі параметри нарахування транспортного податку та підготуватися до складання декларації. Про особливості декларування та сплати транспортного податку розповіла  начальник Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДПС Катерина Дебела.

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі.

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

З 01.01.2020 р. розмір мінімальної  заробітної плати дорівнює 4723 грн., тож транспортний податок у 2020 році доведеться сплатити, якщо середньоринкова вартість автомобіля перевищуватиме 1771125 грн. (375 МЗП × 4723 грн.).

Середньоринкову вартість авто визначає Міністерство розвитку економіки торгівлі та сільського господарства за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

З переліком транспортних засобів, які є об’єктом оподаткування транспортним податком, можна ознайомитись на сайті  Міністерства розвитку економіки торгівлі та сільського господарства за посиланням:

http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA

 Базою оподаткування є легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування. Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року. Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Декілька слів про зміни у законодавстві з транспортного податку, які стосуються юридичних осіб.  Верховною Радою України у другому читанні прийнято проект закону №1210. Згідно цього законопроекту для юридичних осіб внесено зміни до п.п.267.6.4 щодо граничної дати звітування – останнім днем подання декларації з транспортного податку буде 20 лютого (а не 19 лютого як зараз). Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Форму Податкової декларації з транс­портного податку затверджено наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 415 (із змінами та доповненнями).

Якщо місце реєстрації автомобіля відрізняється від основного місця обліку платника податку, суб’єкту господарювання необхідно протягом 10 робочих з дня реєстрації такого автомобіля, зареєструватись в ДПС за місцем його реєстрації (як неосновним місцем обліку) шляхом подання заяви за формою №17-ОПП.

Заява за формою N 17-ОПП може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку.

У разі подання заяви за формою N 17-ОПП до контролюючого органу за неосновним місцем обліку платник податків у розділі 3 заяви може зазначити контролюючий орган, до якого подається заява, та обрати адміністративно-територіальні одиниці (за місцезнаходженням об’єктів оподаткування), які обслуговуються таким органом.

У разі подання заяви за формою N 17-ОПП до контролюючого органу за основним місцем обліку платник податків у розділі 3 заяви може зазначити всі контролюючи органи, у яких бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, та обрати адміністративно-територіальні одиниці (за місцезнаходженням об’єктів оподаткування), які обслуговуються такими органами.

Взяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється на підставі повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП, якщо у такому повідомленні платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відповідного об’єкта оподаткування. Таке повідомлення подається протягом 10 робочих днів після реєстрації придбання автомобіля до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У разі якщо платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, у повідомленні за формою N 20-ОПП, платник податків звільняється від обов’язку подання до контролюючого органу заяви за формою N 17-ОПП.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Ситуації у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року та сплата за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, передбачені п.п.267.6.5-267.6.6 ст. 267 ПКУ.

У разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.

Звертаємо увагу платників, що рік випуску транспортного засобу  визначається як дата його виготовлення у форматі (мм.рррр). Дата виготовлення транспортного засобу (ТЗ) зазначається згідно з реєстраційними і технічними документами на транспортний засіб. У разі відсутності в документах календарної дати виготовлення ТЗ такою датою вважається 1 січня року, зазначеного в документах.

Ситуації у випадках незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем та повернення легкового автомобіля його власнику  передбачені п.п. 267.6.8-267.6.9  ст. 267 ПКУ.

Податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

Транспортний податок сплачується юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Звертаємо увагу платників на необхідність бути уважними до всіх коментарів, наданих у декларації у вигляді виносок. При виникненні запитань при заповненні декларацій, великі платники податків  мають право звернутися до індивідуального податкового координатора, який здійснює адміністрування податків.