Податкова надала роз’яснення для водіїв

Усім автолюбителям, що бажають найближчим часом придбати автомобіль, Фіскальна служба надала додаткові пояснення, пише automotoclub.info.

Після набуття чинності Закону про зменшення акцизного податку на легкові автомобілі, що були в ужитку, у громадян залишилася маса запитань щодо процедури його дії. Зокрема, у Законі записано, що під дію документа підпадають лише автомобілі, які мають походження не з країни-окупанта та/або держави-агресора щодо України.

Щоб визначити, з якої країни походить товар (автомобіль), особі, яка його ввозить, необхідно подати документи, що підтверджують країну походження товару. А це сертифікат або декларація про походження товару, засвідчена декларація про походження товару, сертифікат про регіональне найменування товару. Цей сертифікат можна отримати в торгово – промисловій палаті країни, в якій виготовлений даний автомобіль.

Втім, в.о. заступника голови ДФС Мирослав Продан також пояснив, що додатковими документами, які підтверджують країну походження товару, можна вважати інформацію, зашифровану у VIN-коді автомобіля.

VIN-код вибито на кузові автомобіля та зазначено у технічному паспорті на транспортний засіб. Його надає виробник транспортного засобу з метою його ідентифікації. Він має 17 символів, один з яких і визначає країну походження автомобіля.

Як стверджують довідкові портали, країна-виробник зазначена у VIN-коді автомобіля в перших символах. Якщо там вказано символи X3-X0, Z7-Z0 чи XS-XW, то цей автомобіль вироблено в Росії. А отже, його розмитнити за пільговими ставками неможливо. Для нарахування акцизного податку для такого авто буде застосовуватися повна ставка акцизу.

Залишити відповідь