Покарання для учня, який нецензурно висловлюється та погрожує вчителю

У Верховній Раді ще наприкінці 2019 року з’явився законопроєкт, що передбачає адміністративне покарання учня за образу вчителя.

Сума передбачалась немаленька – 5,1 тис. грн, але у 2020 році документ було направлено на доопрацювання через недосконало прописаний механізм притягнення школярів та їхніх батьків до відповідальності.

Адвокати зазначають, що вчителі можуть себе захистити завдяки іншому закону – про протидію булінгу, але в поліції вважають інакше.

ДОКАЗОВА БАЗА

«Гадаю, що новий законопроєкт окремо за образу вчителя не потрібен, адже нині діє закон про протидію булінгу, згідно з яким якщо учень образив учителя, то його чекає адміністративний штраф. Як за новим законопроєктом, так і за законом про протидію булінгу штраф сплачуватимуть батьки школяра, а підвищення суми не має ніякого виховного процесу», – вважає адвокат Роман Коган.

Він зауважив, що штраф за такі дії учня стосовно вчителя чи інших дітей складає від 850 до 1700 грн, залежно від тяжкості вчиненого порушення. Тобто, якщо школяр уже неодноразово проявляє моральне насильство над однолітками чи вчителем, то його батьки заплатять максимальні 1700 грн, також залежно від тяжкості вчиненого правопорушення дорослі як покарання можуть отримати ще й від 20 до 40 годин громадських робіт.

У поліції повідомляють, що в Україні є судова практика, коли до відповідальності були притягнуті учні саме за протиправні дії відносно вчителів. Проте аби покарати кривдника, вчителю потрібно довести, що випадки, які завдавали йому моральної шкоди, зокрема це лайка, погрози та інше, непоодинокі. Коли дитина один раз нецензурно образить вчителя, їй ніяк не покарають.

«Булінг – поняття систематичне, тож потрібно довести систематичність порушення прав людини. Якщо вчитель хоче себе захистити, слід чекати, коли ситуація повториться, тобто, коли дитина знову почне нецензурно висловлюватись на педагога чи погрожувати йому. Якби запрацював цей законопроєкт, то вчитель міг би себе захис­тити вже в разі першого такого випадку», – сказала заступниця начальника відділу зв’язків із громадськістю УПП в області Алла Малиновська-Поправка.

ЛАЙКА ТА ПОГРОЗИ

Серед причин, через які діти можуть ображати вчителів, у патрульній поліції називають перехідний вік, девіантні форми поведінки та те, що самі школярі вдома також можуть переживати моральне насилля, а у школі – булінг. Найпопулярніше дитяче правопорушення стосовно вчителів – нецензурна лайка, надходження на номер педагога різних повідомлень, знімання їх на відео.

Людмила Василівна Борецька викладає у середній школі українську мову та літературу і зіштовхнулася з учнем з девіантною формою поведінки. Семикласник часто прогулював уроки, тож коли вона нарешті зустріла його у закладі, то хотіла провести виховну бесіду, але у відповідь школяр нецензурно висловився на її адресу.

«Маю викладацький стаж понад 30 років, та з таким зіткнулась уперше в житті. Вся ця ситуація відбулася перед усім класом, мені було дуже образливо чути таке, тим більше, що цій дитині я нічого поганого не зробила. Я добре знала його матір – жінка виховує хлопця одна, тому весь час пропадає на роботі. Я не стала звертатись одразу до поліції, а спершу звернулась до його матері. Наступного дня хлопчик привселюдно вибачився переді мною. Але якщо це трапиться вдруге – доведеться звертатись до шкільного офіцера», – розповіла Людмила Борецька.

Вона зазначила, що не пішла одразу до патрульного тільки через те, що їй було шкода маму хлопчика, а також не хотілось, аби про цей випадок дізнались інші люди, бо таку ситуацію вчителька назвала принизливою як для себе, так і для навчального закладу загалом. Про закон, мета якого карати школяра штрафом, вона чула, та жалкує, що його ще не прийняли.

«Покарання» у сумі 5,1 тис. грн для батьків невігласа вона вважає доречним і справедливим, адже, втративши раз чи два таку суму, рідні більше уваги приділятимуть вихованню дитини.

«Вчителі іноді звертаються до шкільних офіцерів із питанням, як захистити себе та зі скаргами на учнів. У таких випадках ми проводимо профілактичні бесіди з дитиною та її батьками, а вчителям пояснюємо, як себе захистити та зібрати доказовий матеріал щодо булінгу», – сказала Алла Малиновська-Поправка.

Тамара Бєлкіна
фото: з відкритих джерел