Пологи в оселі і на залізниці: як на Дніпропетровщині фельдшери допомагають матусям

У 2019-му бригади екстреної медицини Дніпропетровщини допомогли 29 породіллям. Немовлята з’являлися на світ в оселях жінок або просто в машинах «швидких». Новоявленим матусям фельдшери надали вчасну та кваліфіковану медичну допомогу, підкреслив директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги Радій Шевченко.

«Для фельдшерів бригад «швидких» постійно проводимо тренінги. На заняттях медики відшліфовують власні знання та навички, як діяти у тому чи іншому випадку. Тож будь-яка ситуація не повинна заскочити зненацька. У разі необхідності вони можуть і прийняти пологи. Кваліфіковану допомогу медики надають і породіллі, і немовляті. За три місяці 2019 року бригади виїжджали за такими викликами 29 разів», – зазначив директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги

За викликами до породіль бригади виїжджали і в оселі, і на залізницю. Так, перехожі на полустанку, що неподалік від Солоного, помітили вагітну, в якої почалися пологи. Викликали «швидку». Бригада приїхала вчасно. Жінка народила дитину просто в машині екстреної допомоги.

«Нещодавно на виклику прийняв двійню. У жінки були вже треті пологи, тож процес від початку переймів до потуг просувався досить швидко. Довелося приймати пологи просто вдома у породіллі», – розповів фельдшер бригади екстреної медичної допомоги дніпровської центральної підстанції Олександр Тітов.

Олександр Тітов одночасно надав необхідну допомогу і дитині, і матері. Породіллю підключив до крапельниці, немовля – до кисню. Викликав ще одну бригаду. Медики приїхали на підмогу вчасно, та Олександр вже встиг прийняти на руки й друге немовля.

«Швидкі» оснащені необхідними обладнанням, ліками та видатковими матеріалами, аби надати допомогу породіллям та новонародженим», – додав Радій Шевченко.