Польща вводить нові правила працевлаштування українців

Починаючи з наступного року, змінюються правила працевлаштування українців у Польщі – замість заяв працедавців будуть дозволи міських органів.

Про це повідомляє Польське радіо.

«Замість заяв працедавців про намір доручити виконання роботи іноземцю (пол. Oswadczenie o zamiazre powierzenia pracy cudzoziemcowi) будуть діяти дозволи (Zezwolenie na prace dla cudzoziemcow), що видаватимуть районні бюро праці (пол. Powiatowy Urzad Pracy)», – йдеться у повідомленні.

 Голова Польсько-української господарчої палати Яцек Пєхота пояснює, що нинішні проблеми пов’язані з тим, що бажаючи спростити процедуру працевлаштування сусідів з-за східного кордону, у Польщі діють надмірні спрощення. За його словами, заяви не реєструють на центральному рівні, а це ускладнює їхню перевірку.

Він наголошує, що є працедавці, котрі подають значно більше заяв, аніж вони у змозі найняти робітників. Відтак частина документів потрапляє на чорний ринок.

Пєхота вважає, що ця проблема вже незабаром зникне. З 2017 року заяви замінять на дозволи, що видаватимуть бюро праці. Їх видаватимуть автоматично, але завдяки реєстрації, їхню вірогідність буде простіше перевірити.

Голова Польсько-української господарчої палати визнає, що існує ризик, що бюро праці не встигатимуть з перевіркою заяв. При цьому він додав, що є ідея, аби оплати за видавання цих дозволів залишалися у бюро, а це дозволить наймати додаткових працівників.

Залишити відповідь