Полуниця, малина і не тільки: як на Дніпропетровщині збирають «солодкі врожаї»

12 підприємців Дніпропетровщини об’єднали зусилля й утворили перший ягідний кооператив, який за півтора року став брендом Могилівської об’єднаної громади. За сезон тут збирають та збувають до 150 тонн полуниці й малини.

Кооператив працює з кінця 2017-го в Могилівській ОТГ. Загальна його площа – майже 30 гектарів. За народним прислів’ям, з одної ягоди немає вигоди. Тому основний акцент – на трьох видах: полуниці, літній та ремонтантній малині. До того ж у якості експерименту вирощують ожину, лохину, смородину, аґрус, виноград та плодово-ягідні дерева.

Крім того, об’єднавшись, підприємці провели агроаудит. Кажуть, одноосібне підприємство про таке й гадки не мало. Експерти проаналізували ґрунт та воду, дали практичні рекомендації щодо живлення та захисту рослин – це позначилося на врожайності та якості ягід.

Ягода – продукт, який швидко псується. Тому в кооперативі планують збудувати холодильний комплекс, який дозволить охолоджувати і зберігати щодобово до чотирьох тонн ягід. Проект перспективний, однак занадто дорогий, акцентують кооператори. Тож сподіваються на донорську фінансову підтримку.

Аби популяризувати ягідний рух, 21 вересня в Могильові влаштовують фестиваль. Запрошують всіх охочих. На фесті можна буде поспілкуватися з експертами, перейняти досвід, поласувати ягодами та взяти участь у конкурсах і квестах.  Могилівська ОТГ утворилася в жовтні 2015 року та об’єднала села Могилів і Проточі. Це понад 4 тисячі мешканців.