Понад 4 тисячі мешканців Криворізького району врятували від підтоплень

У селищі Радушне Криворізького району реконструюють дренажно-паводкову мережу – вперше за майже півстоліття. За довгий час канали засмітилися і зіпсувалися – садиби та погреби місцевих затоплювалися ґрунтовими та повеневими водами. Реконструкція дренажної системи розрахована на два роки – левову долю робіт вже завершили, повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Понад 4 тисячі мешканців Криворізького району врятували від підтоплень1

«Вже третій рік поспіль по всій області реалізуємо екологічні ініціативи Президента України Петра Порошенка. Розчищаємо русла річок та рятуємо селян від підтоплень. Від ґрунтових та повеневих вод потерпали і мешканці Радушного. Після завершення реконструкції дренажної мережі проблему підтоплень для місцевих буде ліквідовано», – зазначив Валентин Резніченко.

Дренажно-паводкову систему в Радушному побудували понад 40 років тому. Це була мережа відкритих канав, до яких стікали ґрунтові, ливневі та повеневі води. Протягом довгого часу вони засмічувалися, замулювалися, заростали кущами та деревами. Дійшло до того, що вода у садибах та підвалах місцевих підіймалася більш ніж на 50 см, а в деяких місцях доходило й до метра. Проблему з ґрунтовими водами загострювало Південне водосховище, розташоване неподалік від Радушного.

розповіла заступник селищного голови Надія Полозок.

«Наше селище потерпає від підземних вод з моменту будівництва водосховища – вже понад півстоліття. На жаль, дренажна мережа, покликана усувати зайву воду, з часом зіпсувалася, – розповіла заступник селищного голови Надія Полозок. – Ми звернулися до обласної влади з проханням виділити кошти на реконструкцію дренажної системи, і нас почули. Дуже вдячні за це губернаторові».

Понад 4 тисячі мешканців Криворізького району врятували від підтоплень99

Зараз дренажно-паводкову мережу реконструюють обласним коштом, а фактично – будують наново. Замість застарілої системи – сучасна, закрита. Відкриті канави, куди постійно потрапляли свійські тварини та сміття, замінили на труби. Їх проклали під землею. Загалом – понад 4 тисячі метрів. Труби облаштували спеціальними отворами. Туди стікатиме вода, яка потраплятиме у канал і далі – у балку. Перший етап підрядники завершили.

«Як тільки весна з повенями чи осінь із зливами – відразу вода в погребах та хатах, – поділилася мешканка Радушного Анна Фількіна. – Сподіваємося, тепер не підтоплюватиме – такі масштабні роботи провели!».

«Як тільки весна з повенями чи осінь із зливами – відразу вода в погребах та хатах, – поділилася мешканка Радушного Анна Фількіна. – Сподіваємося, тепер не підтоплюватиме – такі масштабні роботи провели!».

Підрядники також відремонтували і насосну станцію – замінили старі насоси та встановили автоматику. Тепер дренажна система працюватиме ефективніше. Звели і зливову каналізацію – дощова вода збиратиметься та стікатиме у дренаж.

Всі роботи з реконструкції планують завершити цьогоріч.