Популярний сніданок може знижувати артеріальний тиск

Високий кров’яний тиск створює додаткове навантаження на серцевий м’яз. Він може призвести до пошкодження судин та сильно збільшує ризик смерті. Та дослідження, опубліковане в журналі Journal of Agricultural and Food Chemistry, показало, що продукт, який у багатьох країнах є найпопулярнішим варіантом сніданку, може діяти так само, як популярні препарати для зниження тиску, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Використовуючи модель травної системи людини, науковці показали, як варені яйця продукують ангіотензин-блокуючі пептиди.

Ангіотензин – це білковий гормон, який призводить до звуження кровоносних судин. Добре відомо, що звуження судин призводить до зростання кров’яного тиску, а це вже тягне за собою збільшення ризику пошкоджень стінок артерій.

Пептиди, що блокують ангіотензин містяться у смажених та варених яйцях. Вони можуть знизити артеріальний тиск, не дозволяючи артеріям стати занадто вузькими.

Експеримент має певні обмеження. Його результати потрібно ще перевірити на людях, а не на моделі людської травної системи.

Ще одне дослідження проводили науковці з Тегеранського університету. Метааналіз рандомізованих клінічних випробувань був опублікований у лютому 2020 року. Загалом було проведено 15 випробувань за участі 748 учасників.

Дослідницька група зробила висновок, що вживання яєць не має значного впливу на систолічний та діастолічний тиск у дорослих. Однак вчені зазначили, що через обмеження існуючих досліджень вони не можуть однозначно говорити про корисний влив яєць на артеріальний тиск у дорослих, або ж його відсутність.

Британський фонд серця закликає вживати більше фруктів та овочів для зниження кров’яного тиску. Ключ до успіху – щоденне вживання 5 порцій фруктів та овочів, а також їх різноманітність.