Поради дніпровського психолога: як урятуватися від паніки

Іще декілька тижнів тому жителі Дніпра не могли уявити, яким депресивним і панічним може стати життя. Причина – коронавірус.  Про те, що спонукає до паніки та як її уникнути, «Вістям» розповіла кандидат психологічних наук, доцент, в. о. зав. кафедри психології та журналістики Університету митної справи та фінансів Галина Панфілова.

Карантин – це необхідність

За словами психолога, введення карантину – це необхідність у сучасних умовах поширення коронавірусу. Безумовно, певною мірою відбувається обмеження потреб людини, особливо в спілкуванні, соціальних контактах. Будь-які заборони, навіть необхідні, можуть викликати невдоволення, роздратування, сум, тривогу через нерозуміння ситуації. Потреба в спілкуванні може бути реалізована в соціальних мережах,
також завжди залишається можливість зателефонувати батькам, дітям, рідним, друзям. Будь-яка потреба може бути реалізована різними шляхами. Це свідчить про низький рівень невротизації та про відповідний рівень психологічного здоров’я і благополуччя особистості.

У різних ЗМІ подається багато новин про статистику захворювання, нагадування про симптоми коронавірусу та як його уникнути, умови карантину тощо. Дехто намагається «пропіаритися», поширюючи чутки щодо епідемії, лікування та обмежень. Як наслідок – розповсюдження соцмережами «фейкової» інформації, якій, на жаль, більшість населення вірить.

«Люди піддаються маніпуляціям з боку недостовірних джерел через низку причин. Сюди слід віднес­ти ступінь поінформованості, рівень інтелекту, структурної організації чи зрілості особистості та емоційної «включеності» у загальний панічний настрій у суспільстві», – стверджує Галина Панфілова.

корисно всім

Психолог звертає увагу на те, що вдумлива оцінка інформації без зменшення рівня небезпечності проблеми, дотримання необхідних профілактичних заходів будуть корисні всім. Уникнути паніки допоможе здорове бажання не перебувати у натовпі, а також вміння підтримувати гарний настрій і конт­ролювати своє життя; відповідати не тільки за своє здоров’я, але й за здоров’я рідних; вживати рекомендованих профілактичних заходів. Умови карантину значно обмежують людей у звичному графіку і проведенні дозвілля. Деякі ЗМІ і соцмережі рясніють порадами про те, як раціонально використати свій час.

«Думаю, чітких рекомендацій не може бути. Кожен знає, чим наповнити своє життя під час карантину. Наприклад, згадати про хобі, на які не вистачало часу, зануритись у тексти улюблених творів, вивчати іноземні мови, реалізувати віртуальні екскурсії музеями світу, займатися спортом. Також цей час може бути корисним для осмислення людиною себе, свого життя, своєї ролі в суспільстві, родині. Отже, зай­нятись тим, що є цікавим саме для вас». Узагалі, слід усвідомити, що карантин – це не канікули чи відпустка. Самоізоляція – це нова життєва філософія людей усього світу. Сидіть удома, робіть зарядку, дотримуйтесь основних правил гігієни і будьте здорові. Прості речі рятують життя.

Марина Положай, фото pixabay