Порушників не поменшало: у центрі Дніпра евакуйовують авто (Фото)

Більш ніж півтори тисячі автомобілів у Дніпрі було евакуйовано через порушення правил паркування. І це менш ніж за рік з початку роботи міської інспекції. Дехто з водіїв уже тричі встиг відмітитися на штрафмайданчику.

«Наша мета – розвантажити середмістя, звільнити вулиці від неправильно припаркованих автівок, що заважають проїзду. На жаль, майже за рік від початку нашої роботи порушників не поменшало. Щодня на вулиці міста виходять 6 інспекторів. Вони виявляють порушення та за допомогою планшетів здійснюють його фото- та відеофіксацію. Повідомлення про притягнення водія до адміністративної відповідальності інспектори залишають на лобовому склі, потім виписують штраф, виконують візуальний опис машини з понятими, викликають евакуатор і тимчасово затримують автівку. Відомості про марку машини і геолокацію інспектор повідомляє до поліції», – розповів начальник відділу тимчасового затримання транспортних засобів інспекції з контролю за паркуванням Дніпровської міської ради Віталій Бережний.

Кожен з 6 інспекторів щоденно виписує 35-40 штрафів за порушення ПДР та правил паркування транспортних засобів. Протягом дня у Дніпрі тимчасово затримують у середньому 25-30 автомобілів.

«Спочатку ми вимірюємо відстань від машин до пішохідного переходу. Як бачимо, відразу два транспортних засоби припарковані ближче, ніж за 10 метрів від нього, а це значно перешкоджає дорожньому руху. За це порушення передбачено тимчасове затримання автомобіля. І хоча тут дорожня розмітка не у найкращому стані, але дорожній знак є. Як не крути, але пішохідний перехід видно і водіям, і перехожим. Після паркування водій зобов’язаний перевірити, які знаки є поряд, а не відразу бігти у справах», – пояснив інспектор з паркування Віталій Мельник.

Власник евакуйованої машини Андрій не встиг «врятувати» своє авто. Якщо б він з’явився до того, як машину завантажили на евакуатор, то отримав би повідомлення про штраф і переставив транспортний засіб на інше місце. Коли чоловік зрозумів, що тепер одним стягненням не відбудеться, обурився та пообіцяв звернутися до суду. За словами Віталія Мельника, така реакція – не рідкість.

«Водії реагують по-різному, але найчастіше емоційно. Бувають випадки, коли люди визнають, що порушили правила, буває навпаки. У кожнім разі оскаржити у суді справедливість наших дій власник транспортного засобу може протягом 10 днів з моменту отримання постанови про тимчасове затримання. Ми надаємо до суду всю інформацію, у тому числі відео- та фотофіксацію порушення», – додав Віталій Мельник.

До того ж незаконно оштрафувати людину в інспекторів просто немає можливості, оскільки працює програма, яка фіксує час, геолокацію та прив’язує ці дані до фото або відео. Тільки через 10 хвилин після первинної фіксації, якщо водій за цей час не сплатив за паркування або не виправив порушення, програма допускає інспектора у систему, щоб він міг виписати штраф.

Довідка

Якщо ви не виявили свого авто на місці, де його залишали, потрібно відразу зателефонувати до поліції. Там перевірять дані. Якщо вам сповіщають, що автомобіль за порушення ПДР або правил паркування евакуйовано на штрафмайданчик (вул. Курсантська, 7), ви зможе повернути його того ж дня. Для цього потрібно надати документи, які б підтверджували ваше право власності на автівку і водійські права. Потім потрібно сплатити за послуги евакуатора, зберігання машини на майданчику і штраф за неправильне паркування.

Постанова про тимчасове затримання автівки прийде поштою рекомендованим листом. Якщо ви бажаєте отримати його швидше, потрібно звернутися до інспекції з питань паркування.

Штраф у разі тимчасового затримання транспортного засобу становить від 255 до 510 гривень. Штраф за порушення правил паркування нараховується у 20-кратному розмірі від вартості години паркування – від 200 до 300 гривень. Якщо сплатити штраф у перші 10 днів з моменту його накладання, він зменшиться на 50 %.

Штраф у разі евакуації авто – 510 грн, діє знижка 50 % у перші 10 банківських днів. На послуги евакуатора така пільга не розповсюджується. Якщо вага машини до 2 тонн, за евакуацію доведеться заплатити 640 грн, якщо більше – 860 грн. Плата за зберігання машини на штрафмайданчику становить 144 грн за добу.