Посяде гідне місце: музей Дніпра отримав цінний подарунок

Фонди Дніпропетровського національного Історичного музею імені Дмитра Яворницького поповнилися цінним експонатом – кахлею з костела, який знаходився у Ямбургу. Про це повідомляють у пресслужбі музею.

8 січня 1988 року з незрозумілих причин у селищі Ямбург (сучасне село Дніпрове) була знищена (знесена) святиня німецьких колоністів Придніпров’я костел Успіння Пресвятої Діви Марії.

Силами порівняно невеликої громади храм будували 60 років з 1840 по 1901 рр. Але, на жаль, зараз від нього окрім фундаменту нічого не залишилося.

Рік тому, під час відвідування Ямбургу, німецьким товариством за участю наших колег була знайдена одна з кахель, що прикрашала підлогу храму.

Урочиста передача кахлі відбулася на виставці «Матеріальні сліди перебування німців на території України ХІХ- поч. ХХ ст.: мир і війна» на фоні картини «Ямбург» (1980-ті роки, невідомий художник). До історичного музею її передав Володимир Альбертович Райнберг, голова обласного німецького товариства. Чудовий подарунок посяде гідне місце серед інших експонатів музею.

Сама кахля була виготовлена на заводі барона Едуарда Бергінгема, що існував у Харкові з 1876 року.