Президент України преміював молодих вчених Дніпропетровщини

Президент України присудив Державні премії молодим вченим, що мають визначні досягнення у різних галузях знань. Загалом відзначив 86 науковців. Серед них – шестеро дослідників із Дніпропетровщини. Про це повідомили в департаменті освіти і науки облдержадміністрації.

«Загалом Президент України відзначив 40 робіт молодих вчених України. Державні премії присудили за дослідження в сферах економіки, енергозбереження, діджиталізації, освіти, охорони здоров’я, екології, – розповіли в департаменті освіти і науки Дніпропетровської ОДА. – Автори трьох розробок – науковці нашої області. Їхні розвідки – у математичній, гірничій та юридичній галузях».

Президент преміював молодих вчених Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Університету митної справи та фінансів.

Так, професор Євген Легеза отримав премію за роботу «Теорія публічних послуг: адміністративно-правова складова». У ній виклав нову концепцію отримання українцями державних послуг.

«Нині людина почасти не знає, до якої саме інстанції звертатися, аби отримати ту чи іншу довідку або ліцензію. Для більшої зручності необхідно об’єднати адміністративні, соціальні, житлово-комунальні, інформаційні сервіси. Для цього – переформатувати ЦНАПи у центри надання публічних послуг. Діяльність таких осередків уже давно практикується у Великобританії та Німеччині. Зважаючи на стрімкі процеси євроінтеграції в нашій країні, сподіваюся, незабаром і українці зможуть скористатися перевагами об’єднання докупи всіх державних послуг», – сказав професор Університету митної справи та фінансів Євген Легеза.

Президент України присуджує премії молодим вченим щороку. Розмір нагороди за досягнення у 2020-му – 40 тис грн кожна. Її розподіляють з-поміж співавторів відзначеної роботи.