Президент Володимир Зеленський відкрив у Дніпрі турнір «Богатир року»

А ви так зможете? Зрушити з місця 8-тонну фуру, перенести залізний «колодязь» у 330 кг, підняти 150-кілограмову колоду. «Легко!», – скаже будь-хто із учасників турніру «Найсильніша людина України – 2019». Вперше він проходить у Дніпрі. Відкрив видовищні змагання Президент Володимир Зеленський.

«Для кожного із нас серце України там, де його рідний дім. Для мене воно завжди – на Дніпропетровщині. Вітаю земляків із Днем міста. Бажаю щастя, здоров’я. Усім нам – припинення війни і якнайшвидшого повернення живими додому наших хлопців і дівчат, – сказав Президент України Володимир Зеленський. – А зараз вболіваймо разом за наших стронгменів!».

турнір «Богатир року»7

Титул найсильнішого українця щороку виборюють найміцніші богатирі із різних куточків країни. Вперше фінал проходить у Дніпрі. У ньому виступають 11 атлетів – із Києва, Чернівців, Львова, Сум, Кривого Рогу, Вінниці, Закарпаття. Поза конкурсом поміряється силами і спортсмен із Білорусі Євгеній Шевченко.

«Змагання зі стронгмену – наче видовищне шоу. Проте це справжній силовий спорт, який надихає людей, особливо молодь, на здоровий спосіб життя, – сказав президент федерації стронгмену України, чемпіон та рекордсмен світу Сергій Конюшок. – Сьогодні атлети змагатимуться у шести богатирських вправах. А ще – спробують встановити світовий рекорд. Вперше в історії одночасно 12 людей піднімуть величезну металеву колоду вагою 1280 кг».

турнір «Богатир року»1

Вправа «трак-пул» традиційно привертає найбільше поглядів. Атлет, одягнений у спеціальну упряжку, тягне фуру у 8,5 т. Виграє той, хто з таким вантажем «за плечима» швидше здолає 20-метрову відстань.

А ще учасники тягатимуть 330-кілограмовий залізний «колодязь», підніматимуть над головою металеві колоди вагою від 130 до 150 кг і гантелі у 80-90 кг.

Серед вправ – і українське ноу-хау. Вперше у світі як спортивне знаряддя використають великі гумові кулі діаметром 55 см. Вага – від 120 до 180 кг. Атлети мають підняти їх на висоту 145 см і покласти на спеціальну підставку.

«Для кожного атлета його вид спорту – найцінніший та найулюбленіший. Саме у змаганнях зі стронгмену людина проходить випробування основними олімпійськими принципами – швидше, вище, сильніше. Окрім прояву абсолютної сили, тут важливі також швидкість, витривалість та координація», – зазначив суддя турніру, дворазовий володар титулу «Найсильніша людина світу» Василь Вірастюк.

Вперше у фіналі – атлет із Кривого Рогу Роман Сірманов. Каже, спочатку людина має напрацювати фізичну базу в інших силових видах спорту, а вже після перейти до стронгмену.

«Починав із пауерліфтингу, та давно мріяв про стронг. Це мій найулюбленіший спорт. Тепер і сам тренуюся, і виховую зміну. Організовую різні змагання у Кривому Розі, – поділився Роман Сірманов. – Найкраще в мене виходять статичні вправи – підйоми на місці. Тож попри отриману нещодавно травму, націлений на перемогу».

Найсильніша Людина України – щорічні національні змагання серед атлетів, що проходять в різних містах країни. Абсолютні рекордсмени – Василь Вірастюк та Олександр Лашин. У їхньому активі по 6 перемог.