Президент запропонував відмовитися від слова «інвалід»

З нагоди відзначення в Україні Міжнародного дня людей з інвалідністю Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками громадського руху підписав Указ, спрямований на посилення діяльності щодо забезпечення прав відповідної категорії людей. Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

Глава держави запропонував відмовитися від радянського слова «інвалід» та слідувати міжнародним стандартам, закріпленим в Конвенції ООН про права людей з інвалідністю: «Я не хочу, щоб стосовно людей з інвалідністю використовували слово «інвалід» або словосполучення «неповносправний» чи «особа з обмеженими можливостями». Українські громадяни повинні бути рівноправними, навіть маючи інвалідність».

Президент наголосив, що «держава разом із суспільством повинна ліквідувати всі бар’єри, що заважають повній та ефективній участі людей з інвалідністю в житті суспільства нарівні з іншими, та створити для них справедливі та сприятливі умови життєдіяльності».

«Жодна людина з інвалідністю – чи то учасник антитерористичної операції, чи то внутрішньо переміщена особа, чи то просто людина, доля якої обтяжена інвалідністю, не повинна відчувати на собі порушення прав, а тим більше – дискримінацію за ознакою інвалідності», – сказав Президент під час зустрічі.

Глава держави також наголосив на важливості запровадження в повній мірі європейських стандартів в питанні забезпечення прав вказаної категорії людей. «Якщо ми рухаємося до Європи, то це не лише безвізовий режим, не лише фінансове забезпечення тих чи інших програм, а це в першу чергу зміна ставлення до людей з інвалідністю – одна з ключових європейських цінностей, про які ми говорили під час Революції гідності», – наголосив Петро Порошенко.

Залишити відповідь