Приводів для паніки у Дніпрі щодо коронавірусу немає

У Дніпрі вже проводять низку заходів із запобігання занесенню та поширенню коронавірусу. Так, у місті створено штаб із питань готовності та реагування на поширення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, а також перерозподілено 98 млн грн до резервного фонду міського бюджету Дніпра на вирішення відповідних оперативних заходів.

За словами заступника міського голови-директора департаменту охорони здоров’я населення міськради Андрія Бабського, кошти витрачатимуться за потреби виключно на заходи для забезпечення максимальної безпеки медичних працівників, населення та лікувального процесу. Йдеться про закупівлю обладнання, у тому числі апаратів штучної вентиляції легень, а також витратних матеріалів, медикаментів, засобів особистого захисту, дезінфекції тощо.

У разі спалаху коронавірусу у Дніпрі 21-шу міську інфекційну лікарню визначено госпітальною базою. З муніципального бюджету цьому закладу виділили 300 тис. грн на забезпечення лікувального процесу усім необхідним для перших 30 хворих.

Водночас завідувач інфекційного відділення № 1 міської клінічної лікарні № 21, експерт з інфекційних хвороб департаменту охорони здоров’я населення міськради Володимир Чумак наголосив, що приводів для паніки у Дніпрі щодо коронавірусу немає, а у разі його виникнення згадана лікарня завдяки зміцненню матеріально-технічної бази цілком готова надавати медичну допомогу.

«Загалом клінічна картина коронавірусу нічим не відрізняється від банальних вірусних інфекцій, у тому числі сезонного грипу, – це підвищення температури, м’язовий і суглобовий біль, сухий кашель. Але він небезпечний тим, що у 20-25% випадків розвивається атипова пневмонія. Препарату від цього вірусу поки немає. Тому дотримання особистої гігієни залишається одним із основних заходів профілактики коронавірусу, грипу та інших респіраторних вірусних інфекцій. У разі ознак захворювання слід звернутися до лікаря», – підкреслив Володимир Чумак.

Зі свого боку керівниця відокремленого структурного підрозділу «Дніпровський міський відділ лабораторних досліджень» Наталя Лебединська нагадала про дотримання гігієни кашлю, чхання, а також про необхідність миття рук, використання антисептиків швидкої дії, провітрювання та вологого прибирання приміщень.

«У Дніпрі сформовано протиепідемічні бригади з цілодобовим чергуванням на випадок виявлення коронавірусу. Розроблено рекомендації з організації профілактичних дезінфекційних заходів у закладах освіти, транспорту, торгівлі. Наразі фахівці обласного лабораторного центру проводять температурний скринінг пасажирів у аеропорту та збирають епіданамнез із заповненням анкет у прибулих», – розповіла Наталя Лебединська.

Профілактичні заходи з дезінфекції нині посилено в усьому громадському транспорті Дніпра.

За словами директора департаменту транспорту та транспортної інфраструктури міськради Ігоря Маковцева, дезінфекційними засобами обробляють холи у метрополітені, двері, стекла, поручні, салони вагонів. Окрім цього, щоденну дезінфекцію та додаткове провітрювання проводять у салонах трамваїв і тролейбусів. Це ж стосується і автобусного транспорту. Водіям, які постійно контактують з грошима, рекомендовано частіше обробляти руки антисептиками. У салонах автобусів розвішується інформація для пасажирів про коронавірусну інфекцію та профілактичні заходи.

На суворому дотриманні санітарних вимог і посиленні режиму дезінфекції у закладах освіти, спорту, позашкілля наголошують і у департаменті гуманітарної політики міськради. За словами заступниці директора згаданого департаменту Дар’ї Білої, нині додатково збирається уся інформація про виїзди та повернення з-за кордону учнів, вихованців закладів, працівників. У разі виявлення коронавірусу у Дніпрі усі масові заходи будуть обмежені або заборонені.