Про коханих, побратимів та мирне небо: на Дніпропетровщині пролунали пісні, народжені в АТО (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Про коханих, справжню чоловічу дружбу, мир у рідному домі та надію на краще. На Дніпропетровщині пройшов перший в Україні фестиваль пісень, народжених в АТО. На гала-концерт з’їхалися талановиті бійці зі всіх куточків країни. Їх зустрічали оплесками понад 1,5 тисячі глядачів. Фестиваль планують проводити щороку.

«Ідею провести фестиваль пісень, народжених в АТО, подали самі бійці. Ми підтримали задум. Вперше зворушливі вірші та музика, написані в донбаських окопах, прозвучали з великої сцени. Ще ніколи Україна не чула про війну на Сході так щиро та проникливо. Ми організували фестиваль, який об’єднує, вселяє надію, розповідає про справжніх героїв», – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Гала-концерт фестивалю пісень, народжених в АТО, об’єднав 20 виконавців зі всієї України. Свої авторські композиції співали хлопці з Дніпропетровської, Житомирської, Херсонської, Івано-Франківської, Сумської, Луганської та інших областей. Відкривав фест гурт з Дніпродзержинська «SilverTown» . Пісню «Україна – це ми» написав гітарист колективу, боєць 93-ї бригади Андрій Касенюк.

«Я бриньчав на гітарі та набридав своїм побратимам. Тоді й отримав наказ від командира написати пісню. Таку, щоб ми могли казати: «Давай нашу!». Так народилася композиція «Україна – це ми». Вона про побратимів, про волю, про Україну», – розповів хлопець.

У мирному житті учасники фестивалю – викладачі, ді-джеї, журналісти, логісти, приватні підприємці, пожежники. На фестивалі вони співали про пережите. Репертуар вийшов на будь-який смак: від ліричних пісень до року та гумористичних замальовок. Підтримати хлопців прийшли понад 1,5 тисячі слухачів. Були й спеціальні гості: співаки, волонтери, військові журналісти.

«Пісні, народжені в АТО, – геніальний проект. Дуже радує, що саме на Дніпропетровщині ця ідея народилася і об’єднала талановитих людей, які бачили війну. Кожна композиція – це історія, крик душі кожного з нас. Через кілька десятиліть ці пісні співатимуть наші діти», – поділилася співачка та композитор Світлана Тарабарова.

Цьогорічний фестиваль пісень, народжених в АТО – це лише початок, впевнені організатори. Його планують зробити щорічним. А ще хочуть записати диск з композиціями талановитих військових. Впевнені: справжніх героїв має чути вся Україна.

фестиваль
«Фестиваль – це не реквієм, а свято життя. Є місце і суму, і радості. Ми зібрали великий, колоритний склад виконавців. Представлена вся країна, практично всі бойові підрозділи», – розповів радник голови ОДА Іван Начовний.

фестиваль песни
Заздалегідь біля літнього театру дніпропетровського парку Шевченка збиралися слухачі.

фестиваль песни
Приходили цілими сім’ями.

фестиваль песни
У залі – аншлаг.

фестиваль песни
Прийшли дорослі…

фестиваль песни
та малі.

фестиваль песни
Весь зал заспівав Гімн.

фестиваль песни
Фест відкрив гурт «SilverTown».

фестиваль песни
Хлопці запалили зал піснею «Україна – це ми».

фестиваль песни
Гітарист гурту та автор пісні Андрій Касенюк у мирному житті працює на заводі. У вільний час – підробляє ді-джеєм.

фестиваль песни

Підтримати Андрія Касенюка прийшла його дружина Марія.

«Чоловік займається музикою з 14 років. Він забрав гітару на фронт і там ще одну знайшов. Я йому струни відправляла», – поділилася вона.

фестиваль песни
Бійці співали про те, що довелося пережити на війні.

фестиваль песни
Про любов, яка долає будь-які труднощі, справжню чоловічу дружбу та життя без вибухів.

фестиваль песни

За кожною піснею – ціла історія.

фестиваль песни

Демобілізований снайпер, учасник фестивалю Микола Воронін каже: пісня дуже підтримувала на війні.

«В АТО весь час думаєш про своє майбутнє, кого б ти хотів після себе залишити, про дітей. Про це моя пісня. Вона називається “Настя”. Так зватимуть мою майбутню доньку. Маю надію, вона колись таки народиться», – розповів Микола.

фестиваль песни
Зал слухав співаків із завмиранням серця.

фестиваль песни
Разом плакали…

фестиваль песни
…та сміялися.

фестиваль песни
Згадували про найрідніших.

фестиваль песни
Підтримати хлопців прийшли й спеціальні гості: співаки, волонтери, військові журналісти.

фестиваль песни
Вони також не втрималися і взялися за музичні інструменти. На сцені – автор та виконавиця пісень, волонтер Христина Панасюк.

фестиваль песни

Світлана Тарабарова: «Музика завжди об’єднувала, лікувала. В найважчий час, коли хлопці втрачають близьких людей, вони згадують про музику і пишуть пісні».

фестиваль песни
Організатори планують, що фестиваль стане традиційним.

Залишити відповідь