Професійна діяльність журналістів потребує реального захисту

З метою забезпечення реалізації конституційного права на свободу слова, налагодження ефективного механізму взаємодії державних органів та інститутів громадянського суспільства, Указом Президента України від 23 лютого 2016 року було створено консультативно-дорадчий орган – Раду з питань захис­ту професійної діяльності журналістів та свободи слова.  До її складу ввійшли представники Генеральної прокуратури, Національної поліції, Служби безпеки, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та інших державних органів, а також громад­ських об’єднань, які діють у сфері медіа.

Позитивна динаміка

У 2016 році під час засідань зазначеної Ради розглянуто низку проб­лемних питань, зокрема, про удосконалення застосування правоохо­ронними органами законодавства про захист професійної діяльності журналістів, взаємодію з громадськими об’єднаннями, аналіз ситуа­ції щодо стану розслідування резонансних злочинів, скоєних проти журналістів, підвищення ефективності захисту свободи та журналістів на окупованих територіях Автономної Рес­публіки Крим, а також у районах проведення антитерористичної операції. Слід зазначити, що 25 жовтня 2016 року в Києві у рамках спільної програми Ради Європи та Європейського союзу, за ініціативи Ради проведено Міжнародну конференцію «Безпека журналістів в Україні. Припинення безкарності», учасники якої в цілому схвально оцінили діяльність Ради, а також державних органів у цій сфері та відзначили динаміку заходів із захисту професійної діяльності журналістів в Україні.

У 2016 році, за інформацією Генеральної прокуратури, до суду направлено 31 справу щодо злочинів проти журналістів (у 2015 році – 12). Загалом у 2016 році в щорічному Світовому індексі свободи слова Україна посіла 107-е місце, піднявшись на 22 позиції.

Системні проблеми

Водночас результати аналізу стану додержання законодавства з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова свідчать про існування системних проблем, які мають місце практично в усіх областях України. За даними Міністерства внутрішніх справ України, станом на 1 січня 2017 року найбільше кримінальних проваджень щодо злочинів проти журналістів зареєстровано у Черніве­цькій, Львівській, Одеській, Чернігівській, Херсонській, Запорізькій, Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Харківській, Житомирській, Сумській, Волинській, Івано-Франківській та Хмельницькій областях.

Дана ситуація підтвердила необхідність порушити питання зі створення при обласних державних адміністраціях відповідних консультативно-дорадчих органів з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова. До їхніх повноважень доцільно віднести функції з аналізу ситуа­ції щодо захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова на території області, підготовки пропозицій щодо напрацювання узгоджених пропозицій стосовно першочергових заходів з цих питань, а також сприяння налагодженню ефективного механізму взаємодії місцевих державних органів та інститутів громадянського суспільства, зокрема засобів масової інформації.

ЯРОСЛАВА ХЛЄБНИКОВА