П’ять найпоширеніших міфів про сон

Існує кілька міфів про сон, яким люди досі намагаються слідувати незважаючи на те, що вчені давно їх спростували. Пише ukr.media.

Спати треба не менше восьми годин на добу

Насправді це не зовсім так, тому що тривалість сну – річ індивідуальна і залежить здебільшого від особливостей організму. Для когось ці вісім годин будуть тортурами, так як йому цілком достатньо шести годин, щоб виспатися і відчувати себе бадьорим.

У середньому, нормальна тривалість сну дійсно складає близько семи годин, однак ці показники сильно усереднені. Так, з 100 чоловік більшості дійсно необхідні 7-8 годин сну, але серед них будуть і ті, кому цілком достатньо п’яти годин, а також люди, яким і дев’яти годин сну мало.

Треба рано лягати і рано вставати – це запорука здоров’я та гарного самопочуття

Це твердження також підходить далеко не всім, і залежить це від індивідуальних біоритмів людини.

Так, якщо ти 100%-ая сова (а таких людей на планеті близько 20 відсотків), то для тебе ранній сон і підйом будуть справжніми тортурами, і перебудувати свій організм тобі все одно не вдасться – в цьому випадку не допоможе ніяка самодисципліна. Близько 10 відсотків населення планети – жайворонки, решта 70 відсотків – люди, які можуть пристосовуватися до різних режимів.

Для міцного сну потрібно випити склянку теплого молока

Молоко містить амінокислоту триптофан, яка необхідна для виробництва серотоніну і мелатоніну – саме ці гормони потрібні для міцного сну. Однак у склянці молока кількість триптофану явно недостатнє, щоб якось вплинути на сон, тому ефект склянки молока, швидше, чисто психологічний.

Нічний сон не повинен перериватися

Вважається, що якщо нічний сон переривається, то з ранку людина відчуває себе невиспаним, але це не зовсім так. Справа в тому, що сон розбитий на цикли приблизно по 90 хвилин кожен. У циклі є фаза глибокого сну і поверхневого. У проміжках між циклами ми можемо прокинутися для того, щоб перевернутися на інший бік, сходити в туалет, сховатися тощо. Ці короткі періоди неспання не впливають на якість сну.

Алкоголь допомагає заснути

Так, спиртне є седативним засобом, яке скорочує проміжок часу, необхідного для засипання. Алкоголь “відправляє“ нас прямо у фазу глибокого сну в першій половині ночі. Але в другій половині ночі можна розплатитися за вечірнє застілля порушенням сну, так як алкоголь має обезвоживающий ефект і тебе напевно наздожене спрага. До того ж, алкоголь змінює структуру сну, пригнічуючи фазу швидкого сну, який важливий для пам’яті, уваги, розумових здібностей. Якщо ти вирішила провести вечір за келихом вина, то випити його краще не менш, ніж за дві години до сну.

Залишити відповідь