Рада затвердила нові паспорти. Які зміни очікуються?

Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, якими вводиться біометричний паспорт громадянина України. Відповідний законопроект №3224 кілька разів виносився на голосування і в результаті його підтримали 226 депутатів.

– Згідно з документом, оформлення паспортів буде здійснюватися з 14 років. Крім того, скасовується штамп про шлюб.

– Законом визначено, що для оформлення закордонного паспорта, дипломатичного, службового і низки інших документів будуть використовуватися оцифровані відбитки пальців рук. В даний час відбитки пальців у таких випадках беруть тільки за згодою власника. Разом з тим, для оформлення паспорта громадянина України вносити оцифровані відбитки пальців рук будуть також тільки за згодою власника.

– Згідно із законом, зобов’язаний отримати паспорт буде кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку. Паспорт буде оформлятися на 4 роки, особам, які не досягли 18 років, а всім іншим – на 10 років.

– Паспорт буде містити текст українською та англійською мовами.

В законі прописаний порядок оформлення документів для постійного проживання громадян України за кордоном.

З законодавства пропонується виключити норму про терміни і порядок розгляду заяви на оформлення закордонного паспорта, яка допускає можливість відмови у видачі такого документа. Тепер не можна вилучатися закордонний паспорт, можна буде лише обмежити право громадянина на виїзд за кордон у визначених випадках.

Уточнюється визначення “безконтактного електронного носія”. Законом встановлена вартість адміністративної послуги з оформлення документів, що засвідчують особу. Крім того, в безконтактний електронний носій, який міститься в паспорті громадянина України, який досяг 18-річного віку, будуть вносити засоби електронного цифрового підпису.

Крім того, прийнятий парламентом закон передбачає, що кожен громадянин України може мати не більше двох закордонних паспортів.

Залишити відповідь