Рейдерство та замовні злочини: на Дніпропетровщині затримали банду (фото)

На Дніпропетровщині правоохоронці затримали лідера угруповання та трьох учасників, яких підозрюють у рейдерських захопленнях, обкладанні «даниною» бізнесменів, скоєнні злочинів на замовлення. Зловмисникам вже повідомлено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України, у тому числі за створення та участь у злочинній організації. Про це повідомляє Нацполіція області.

До складу бандт входили сім осіб – члени громадської організації та колишній працівник правоохоронного органу, а її лідер входить до складу громадської ради при місцевому органі державної виконавчої влади.

рейдерське угрупування

У ході слідства поліцейські зібрали докази причетності зловмисників до рейдерського захоплення у 2018 році ринку будівельних матеріалів із деревини у Дніпрі, але його повернули власникові. На цьому члени злочинної організації не зупинилися і вдруге «віджали» ринок у 2020 році. Починаючи з 2018 року, підприємці сплачували їм «данину», аби спокійно працювати.

Також поліцейські встановили причетність фігурантів до замовного нападу на медичного працівника. До лідера злочинної організації звернулася головний лікар одного з медичних закладів із проханням розібратися з підлеглим, мотивуючи це особистою неприязню. Лікаря, побили його битою та молотком. Той факт, що потерпілий знаходився на робочому місці, дозволило у найкоротший термін надати йому меддопомогу та врятувати життя.

За даними слідства у кожного учасника була своя роль у діяльності злочинної організації. Її лідер керував і приймав усі рішення, колишній правоохоронець надавав юридичні послуги під час рейдерських захоплень, решта – організовували виконання злочинних наказів свого лідера і безпосередньо брали участь у злочинах.

26 листопада лідеру злочинної організації повідомили про підозру за ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 1 ст. 255-1 (встановлення або поширення злочинного впливу), ч. 3 ст. 206 (протидія законній господарській діяльності), ч. 3 ст. 206-2 (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації) та ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Крім того, одному з учасників – за ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 206, ч. 3 ст. 206-2 та ч. 2 ст. 121. До речі, він вже був засуджений за грабіж, а у липні цього року отримав ще один вирок за побиття працівника поліції.

Ще трьом – за трьома статтями, одного з них уже затримували під час проведення першого етапу спецоперації. Судом йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення 175 тисяч гривень застави, яку він сплатив.

Також про підозри повідомлено колишньому правоохоронцю – за ч. 3 ст. 206-3 і головному лікареві медичного закладу – за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 121 (пособництво в нанесенні умисного тяжкого тілесного ушкодження) та ч. 1 ст. 255-3 (звернення за застосуванням злочинного впливу).

Наразі вирішується питання про обрання всім підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.