Рекорди Дніпра, про які ви, можливо, не чули (Фото)

Дніпро багате не тільки на незвичні історичні об’єкти та місцевості, але і на досить своєрідні рекорди. «Вісті Придніпров’я» зібрали для вас найцікавіші.

Найдовша вулиця. Найдовшою вулицею у місті Дніпро є вулиця Передова, де розташовано аж 800 будинків. Вулиця формувалась десяток років з 1960-го по 1970-й р і тягнулась у той час територією відразу трьох селищ – Ломівки, Єлизавето-Кам’янки і Березанівки, які увійшли в межі сучасного Дніпра. Вулиця зараз відома тим, що на ній розташована дитячо-юнацька школа з кінного спорту.

1-_____

Найдовша Набережна. Дніпровська Набережна – носить звання найдовшої набережної Європи, адже її довжина 32 км. Окрім цього на набережній багато цікавих історичних та сучасних об’єктів.

2-__________

Найбільш високі будівлі. У Дніпрі це звання носять житловий комплекс «Башти», який побудували у 2003, а другу башту – у 2005 році. Висота будівель від рівня землі до кінчика покрівлі становить 106 м. На момент будівництва комплексу, він був найвищою будівлею в Україні. У 2006 році комплекс отримав премію Національної спілки архітекторів України. А ще через рік 30-поверхові башти-близнюки отримали держпремію України в галузі архітектури. Зараз це своєрідний символ Дніпра, який завжди присутній на фотографіях та символіках міста.

3-_____

Найцікавіший міст. Звання першого залізобетонного мосту та найбільшого арочного мосту Європи належить Мерефо-Херсонському мосту. Але з ним також пов’язані і містичні легенди.

Найстаріша будівля. Почесне звання найстаріших міських будівель з цегли носять скромні будинки жовтого кольору по вул. Ворошилова, 8 і 10. Їх побудували у далекому 1792 року, за часів Катеринослава в них розміщувалися найважливіші міські установи – казначейство і губернський архів. Їх побудували за указом третього губернатора Катеринославської губернії, соратника самого князя Потьомкіна, Василя Васильовича Каховського.

5-___

Найвища фігура Іона Хрестителя. У Дніпрі також є унікальний храм – це храм Іоанна Предтечі, що розташований на Набережній. Він є другим у православ’ї і першим в Україні прикладом церкви, купол якої вінчає скульптура. Ця статуя є найвищою в Україні – з урахуванням п’єдесталу, її висота сягає 7,5 м. Також вперше в країні тут встановлено повний набір дзвонів з комп’ютерним управлінням, які грають мелодії молитов.

6-____

Найстаріша дитяча залізниця. У Дніпрі вперше в Україні (і вдруге в світі) побудували діючу дитячу залізницю. Сталося це у 1936 році у парку ім. Л. Глоби. Протяжність колії становить 2 км, також є два тунелі  ім. Маяковського і Пушкіна.

Рекорд метрополітену Дніпра – у нас найменше у Європі метро – усього 6 станцій («Вокзальна», «Метробудівників», «Металургів», «Заводська», «Проспект Свободи», «Покровська»)  загальною протяжністю 7,1 км. взагалі. Дніпровський метрополітен дуже своєрідний, є навіть містичні теорії чому його недобудували.

Також Дніпропетровщині належить 7 кулінарних рекордів України: найбільше карамелеве панно розміром 1х1,5 метра, найбільша тарілка м’ясних делікатесів, найбільший бар, побудований з баночок з горіхами, і найбільша кількість логотипів, намальованих хною. А також у Дніпрі зробили і світовий рекорд – вдалося посмажити на шампурах на мангалі 355 сирих курячих яєць.

9-____

Також Дніпру належить і космічний рекорд – конструктори КБ «Південне» створили найбільше креслення ракети. Розмір його склав 11,92 кв. м. Над створенням креслення працювали дев’ять чоловік аж 20 годин. Це теоретичне креслення ракети-носія «Маяк» (призначена для виведення космічних апаратів на навколоземні орбіти) надважкого класу в співвідношенні 1:10.

10-______

Також у Дніпрі створювали і мистецькі рекорди: панно з гербом країни з кави (4,5 х 6,5 м); 100-кілограмову пампушку; 50-метровий рушник, вишитий стрічками; пісочний петриківський розпис (15 м); картину з видами нашого міста, яку малювало близько 500 жителів Дніпра.

Підготувала Дарина Сухоніс

за матеріалами Інтернет-джерел

Залишити відповідь