Ретро-автомобілі та одяг 40-х років: у Дніпрі відкрили унікальну виставку

Подорожувати в епоху Радянського Союзу пропонує жителям Дніпра  «Музей Машин», де представлена широка експозиція ретро-автомобілів. Це не просто понад 30 легкових, гоночних, вантажних автомобілів, мотоциклів, мопедів різних епох, а дух епохи: вінілові платівки, ретро-автомати з напоями та їжею, посуд та безліч дрібничок, які занурюють в атмосферу 40-60 х років.  Цей музей дійсно схожий на дивовижну машині часу, завдяки якій можна перенестися в минулі епохи. «Вісті Придніпров’я» не могли не скористатися нагодою зануритись в повоєнні часи.

dsc08490

Реконструкція

У 2015 року керівництво музею розпочало масштабну реконструкції  третього поверху – будівля ще радянських часів, тому процес зайняв більше року. І сьогодні, нарешті, жителів міста запрошують на оновлену експозицію.

________

«Як показав нам час, у музеї недостатньо місця для всіх цікавих експонатів, які б ми хотіли показати гостям, – розповідає керівник музею Михайло Прудников.  –  Але тепер після реконструкції третій поверх – це постійна експозиція ретро-костюмів, де представлена форма міністерств та відомств радянського періоду. Колекція одягу, яка була затиснута у малому просторі, зараз отримала більше місця – 600 кв. м. Фактично, ми знаходимося на даху!»

_______

Фуражка як у «Діамантовій руці»

Уніформи відомств та міністерств 20 сторіччя – дійсно унікальна  виставка. Тут зібрані класичні костюми військових, працівників пошти, фотографів, стюардес, НКВдистів, моряків та представників різних міністерств радянського періоду. Експонати  дбайливо відбирав колекціонер військового одягу часів Другої світової війни Андрій Скрипкін. Загалом, усі екземпляри – сімейні реліквії людей, в родині яких були представники цих професій.

______-________1

Пане Андрію, а чи важко було формувати колекцію?

– Ми вирішили відійти від мілітаризації і зробили виставку міністерств і відомств ХХ століття, яка гармонійно поєднуватиметься з автомобілями. У ті роки кожне міністерство і відомство мало свою форму. Але всі стояли на рейках мілітаризації, тому в елементах цивільного одягу простежуються військові матеріали і крій. У колекції є наряд студента ПТУ, робочий одяг, форма стюардеси. Серед міністерств у нас представлені міністерство промисловості, МВС, юстиції, річкового і морського транспорту, є прокурорський наряд. Формувати колекцію  важко, адже у повоєнний період одяг зберігався погано. Багато чого просто втрачено через об’єктивні причини. Але завдяки Інтернету та різноманітним барахолкам, я все ж таки знаходжу людей, у яких вдома зберігалися раритетні елементи одягу чи повні комплекти костюмів. Наприклад, у нас є автентична фуражна таксиста – як у фільмі «Діамантова рука» та коричнева шкіряна куртка. Вони у прекрасному стані. І мало хто знає, але в той період такі куртки реставрували за допомогою звичайної фарби для підлоги.

dsc08502

– А чому жіночих костюмів помітно менше?

Справа в тому, що після війни та в період дефіциту багато речей перешивалося чи просто зношувалось. Тому до наших часів дійшло так мало жіночих костюмів. Мені особливо подобається  жіночий сірий плащ. Його пошито з тканини, яку видавали військовим на літню форму. Дружини таким чином мали змогу бути «модними». Він перекрашений красивою брошкою, а от внизу – грубезні армійські черевики. Ось такий модний дисонанс того часу.

– А які у вас плани на майбутнє?

Планів багато, ми ще в пошуках нових експонатів і обов’язково будемо додавати щось.

Дефіле: сучасність та минуле

У рамках відкриття експозиції глядачі не тільки дізнались про історію тогочасних уніформ, а й побачили, як вона виглядала безпосередньо на людях. П’ятеро студентів пройшли по подіуму в костюмах школярки, НКВДистки, працівника залізничного транспорту, охоронного відомства та типового представника кримінального елементу, який  вже встиг привласнити собі чужий гаманець.

dsc08504

«У попередній імпрезі я брала участь у якості моделі, яка демонструє уніформу радянської стюардеси 60-х років, – розповідає студентка 3 курсу автотранспортного технікуму Вікторія Корінна. – Сьогодні в мене трохи інший образ – НКВД. Дуже незвично міряти та ходити в цьому одязі, адже він так суттєво відрізняється від того, до чого ми звикли. У цих довгих спідницях, чесно кажучи, набагато зручніше! Взагалі це прекрасний досвід побути кимось іншим».

dsc08443

Виставка відкрита на постійній основі, працює з 10:00 до 18:00, у вихідні – до 20:00 за адресою: вул. Мандриківська, 44 (перехрестя Мандриківської і Селянського спуску).

Дарина Сухоніс,

фото автора

Залишити відповідь