РФ скоротить бюджет на космічні програми, – ЗМІ

Бюджет Федеральної космічної програми Росії на 2016-2025 роки можуть урізаний на 4,5 млрд дол. Рішення про це ухвалять 24 листопада на зустрічі президента РФ Володимира Путіна, глави Роскосмосу Ігоря Комарова та міністра фінансів РФ Антона Сілуанова, повідомляють “Известия” з посиланням на високопоставлене джерело в Роскосмосі, пише gazeta.ua.
Глава російського Мінфіну наполягає на прийнятті бюджету космічної програми 2016-2025 років в обсязі не більше 1,4 трлн руб. У свою чергу Роскосмос відстоює необхідність бюджету на рівні 1,7 трлн руб. В іншому випадку мова піде про істотне скорочення програм.
12 листопада Путін заявив, що пріоритетами космічної діяльності Росії до 2025 року має бути розвиток космічного зв’язку і дистанційного зондування Землі.
Він зазначив, що дані з супутників широко використовуються в економіці, соціальній сфері, науці, виробництві та транспорті і мають комерційний потенціал: “Потрібно нарощувати наші можливості в цій сфері. Запускати в серію нові покоління приладів і комплексів, що виводяться на орбіту, щоб вони по ряду ключових параметрів безумовно перевершували кращі світові зразки”.
Як пише видання, слова президента задали напрямок для роботи зі скорочення бюджету ФКП: жодного слова не було сказано про освоєння Місяця. Отже, проекти, спрямовані на організацію польоту туди  і будівництва там населеної бази, найімовірніше, відкладуть.
У квітні цього року Роскосмос вніс на розгляд проект ФКП з бюджетом в 2,004 трлн руб. Серед цільових показників того варіанту програми був пілотований обліт Місяця (без висадки) у 2025 році. У проекті вказувалося, що політ з висадкою на поверхню Місяця можливий тільки після 2030 року при відповідному обсязі фінансування вже наступної космічної програми, яку будуть приймати в 2025 році.

Залишити відповідь