Розвінчано п’ять популярних міфів про здорове харчування

Коли справа стосується здорового харчування, люди зазвичай зосереджуються на пошуку правильних продуктів. Однак, наукові дослідження постійно оновлюють дані про те, що ми повинні або не повинні їсти, що суттєво ускладнює завдання, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Але є одна річ, яка справді може шокувати – практично все, що ми знаємо про здорове харчування, моде виявитись неправдою. Сьогодні ми розповімо про 5 найпоширеніших міфів про правильне харчування, які можуть нашкодити вашому здоров’ю.

Рослинні олії корисні для здоров’я. Багато хто вважає, що рослинні олії значно корисніші за вершкове масло. Деякі з них, наприклад оливкова, справді корисні. Але кукурудзяна, соєва, ріпакова та інші види олії, які часто додають до оброблених продуктів, містять велику кількість жирних кислот омега-6, які можуть спровокувати запалення. Хоча наукові дослідження довели, що поліненасичені жири знижують ризик серцево-судинних захворювань, важливо розуміти, що існують різні типи поліненасичених жирів. Найпоширенішими з них є омега-3 та омега-6.

Вуглеводи шкідливі для здоров’я. Протягом багатьох років вуглеводи звинувачували у проблемах зі здоров’ям та збільшенні ваги. Однак насправді вуглеводи є важливим джерелом енергії для нашого організму. Без них ваше тіло почне розщеплювати білки в м’язах, щоб отримати глікоген. Зменшення споживання вуглеводів також означає зменшення кількості клітковини в організмі, що може призвести до проблем з травленням та запорів.

Жири можуть зробити вас гладкими. На думку більшості людей, дієта з низьким вмістом жиру – це чудовий спосіб схуднути. Але насправді це не так. Так, перехід на продукти з меншим відсотком жирності справді може бути корисним, але збалансований раціон повинен включати здорові жири. Наприклад, мононенасичені жири важливі, оскільки вони допомагають засвоювати такі життєво важливі поживні речовини, як каротиноїди.

Яйця призводять до збільшення рівня холестерину. Яйця, безсумнівно, містять холестерин, однак досі немає доказів, що пов’язували б яйця з високим рівнем холестерину в крові або серцево-судинними захворюваннями у здорових людей. Тому вживання яєць не може підвищити рівень холестерину у більшості людей. Натомість вони допомагають забезпечити організм іншими поживними речовинами, а також сприяють зменшенню ваги.

Безглютенові продукти сприяють схудненню. Якщо у вас целіакія або підвищена чутливість до глютену, вживання продуктів, що не містять глютену, для вас справді необхідне. Однак якщо ви їсте його, оскільки вважаєте, що це пришвидшить процес схуднення, то не варто на це сподіватись. Доказів такого ефекту безглютенової дієти просто не існує.