Розвинутий аграрний бізнес – запорука успішності новостворених територіальних громад

На цьому наголосив голова облради Гліб Пригунов під час обласної наради з головами райрад, обласними депутатами та аграріями регіону у Покровському р-ні. Сторони обговорили проблемні питання децентралізації на Дніпропетровщині та перспективи розвитку ферм сімейного типу, зокрема у галузі молочного скотарства.

Зараз в регіоні створено 16 об`єднаних територіальних громад (ОТГ). Попри те, що Дніпропетровщина стала першим регіоном України, який заявив про необхідність проведення децентралізації та першою прийняла перспективний план розвитку ОТГ, не всі райони успішно проводять процес реформування. Аутсайдерами залишаються Васильківський, Петриківський, Верхньодніпровський, Криворізький, Широківський р-ни.

Глеб Прыгунов

«Децентралізацію треба проводити так, аби не було депресивних територій. Райони до чергової сесії обласної ради мають подати свої пропозиції щодо об`єднання. Всі ми розуміємо, що з 2018 року у бюджетному та податковому кодексах не буде місце громадам, які не об`єдналися. Перспективи в ОТГ великі, вони дійсно є більш заможними та самодостатніми. Адже у громадах залишається 27 видів податків: 100% податку на прибуток підприємств, 60% – податки на доходи фізосіб, акцизний та податок на нерухомість. Крім того, об’єднані громади на пряму отримують фінансування з держбюджету. Громади мають бути зацікавлені у залученні інвестицій та створенні робочих місць. Тому ми маємо активно розвивати аграрний комплекс, зокрема малі фермерські господарства, які і дають роботу на селі та забезпечують якісною сільгоспродукцією населення регіону і наповнюють бюджет громади», – зазначив Гліб Пригунов.

ферма

Україна завжди була аграрною країною, але певний час розвитку АПК не приділялось належної уваги. В умовах децентралізації саме цій галузі має бути приділено максимальну увагу, зокрема у аграрних районах. Наразі в області успішно працюють 60 ферм сімейного типу та кооперативів, у яких задіяно 800 родин. І саме на прикладі Покровського району, який є лідером в регіоні за кількістю ферм сімейного типу, ми бачимо, переваги організації роботи кооперативів. У районі успішно працюють ряд ферм сімейного типу родини Куриленків, «Добробут Андріївки», ТОВ агрофірма «Земля» та ін., які дають не лише якісну продукцію для населення, але й нові робочі місця та дбають про благоустрій своїх населених пунктів.

Залишити відповідь