Рятувальники Дніпропетровщини нагадали правила безпеки на льоду

Збираєтесь на замерзлі водойми? У планах рибалка чи ковзани? Рятувальники попереджають – крихкий лід може зіпсувати плани. В управлінні цивільного захисту Дніпропетровської ОДА нагадали, як не потрапити у біду.

Рятувальники області застерігають триматися від льоду подалі. Якщо ж зустріч із кригою не оминути, пам’ятайте нескладні поради.

Стережіться білого льоду. Він слабкий. А ось блакитний або зеленуватий – більш міцний.

Одну людину може витримати крига від 7 сантиметрів, групу людей – від 15 сантиметрів. Щоб спокійно кататися на ковзанах, лід має бути завтовшки 25 сантиметрів. Зробити заміри можна спеціальною палицею. Вона має бути довгою, загостреною та легкою. Ніколи не бийте лід ногами, застерігають в управлінні.

Якщо ж провалилися під лід – не панікуйте. Уникайте занурення голови, кличте на допомогу. Поруч нікого – спробуйте вилізти на кригу самі. Широко розкиньте руки, підтягніться грудьми та позачергово витягуйте ноги. Вибравшись – перекотіться та відповзайте у сторону, звідки прийшли.

Викличте швидку за номером 103. У цей час обов’язково перевдягніться. Якщо сухого одягу немає – викрутіть мокрий і знову одягніть його. Виконуйте фізичні вправи, щоб зігрітися. Сховайтеся від вітру. Якщо є можливість – випийте чогось гарячого.

Якщо стали свідком лиха, кличте на допомогу, викликайте рятівників за номером 101. У цей час знайдіть предмет, який можна кинути потерпілому – міцну палицю, мотузку, власний пояс, шарф. Якщо відчуваєте в собі сили врятувати людину, наближайтеся до неї повзком. Під себе підкладіть лижі, дошку, фанеру. Домовтеся з потерпілим про подальші дії та починайте тягнути. Після, так само повзком разом повертайтеся назад.

Цієї зими жертвою крихкого льоду вже став один мешканець області.

Залишити відповідь