СДПІ з обслуговування великих платників у Дніпропетровську інформує 

Про плату за землю. Рішенням Дніпропетровської міської ради від 15.07.2015 № 4/65 «Про затвердження нормативної грошової оцінки земель м. Дніпропетровська» затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста, яка вводиться в дію з 01.01.2016.

Згідно із статтями 125, 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Відповідно до вимог статей 286, 288 Податкового кодексу України підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, а орендної плати за земельну ділянку державної і комунальної власності – договір оренди такої земельної ділянки.

За відсутності відомостей у Державному земельному кадастрі щодо земельних ділянок, що знаходяться у фактичному користуванні юридичних та фізичних осіб, територіальний орган виконавчої влади, що реалізуює державну політику у сфері земельних відносин, не може надавати інформацію для оподаткування цих земельних ділянок.

Отже, землекористувачі, які не мають правовстановлюючих документів на землю, не мають можливості отримати витяги про нову нормативну грошову оцінку для здійснення сплати за користування землею у 2016 році.

Залишити відповідь