Що буде з цінами на бензин у вересні

Сьогодні заправити автомобіль з баком на 48 л бензином «А-95» дешевше на 24,96 гривні, ніж у червні. Настільки ж подешевшав і «А-92». Заправка бака дизпаливом подешевшала на 42,7 гривні. Однак заправка автогазом подорожчала. Що ж буде з цінами на паливо у вересні?

Подорожчання долара на одну гривню спровокує підняття цін на бензин і дизпаливо на 60-70 копійок за літр, зазначає експерт  Геннадій Рябцев. Якщо нафта подорожчає на 1%, то вартість бензину зросте на 10 копійок за літр. За прогнозами аналітиків, гривня у вересні втратить свої позиції, які закріпила влітку. Ціни на паливо залежать від двох факторів: ціни на зовнішньому ринку, оскільки Україна імпортозалежна, і курсу гривні, каже експерт нафторинку Леонід Косьянчук.

«Імпорт має таку особливість: купуємо за валюту – продаємо за гривні, потім знову купуємо валюту. Якщо гривня падає, то операторам може не вистачити прибутку, щоб закупити таку ж кількість палива. Тому ціни зростають. На зовнішньому ринку коливання завжди є. До вчора був підйом, вчора – знову барель подешевшав. Всі ці коливання згладжуються – ринок може і не відреагувати. А ось до курсу валют ціни дуже чутливі», – коментує експерт.

До кінця вересня ціни на автогаз можуть знизитися до 11-12 гривень за літр, прогнозує Геннадій Рябцев. Вже зараз він дешевшає на 5-7% на тиждень. Ціни опустяться до прогнозованого рівня, якщо до кінця місяця гривня не обвалиться, говорить він. Протилежна ситуація на ринку бензину і дизпалива. Аналітик прогнозує, що дизпаливо подорожчає приблизно на 70 копійок, бензин – на 1,5 гривні. До цього призведе можливе падіння національної валюти і зростання цін на світовому ринку.

За словами Геннадія Рябцев, це може статися, оскільки країна купує 80% енергоресурсів. Тому курс валют буде визначати вартість палива на кінець вересня. Якщо гривня не буде падати – вартість може залишитися стабільною.

Источник: avtovod.org.ua