Що день сидіння робить з нашим тілом, і як цьому зарадити

Сидіти нерухомо протягом тривалого часу зовсім не корисно. Ті, хто працює у такому режимі в офісі, знає і про біль у спині та шиї, і про депресію, і про зайву вагу. Видання Reader’s Digest зібрало найрозповсюдженіші проблеми, які трапляються з офісними працівниками, і розповіло, як цьому зарадити.

Ефект від сидіння: біль у шиї

Тримаючи шию у такому положенні, щоб було зручно читати з монітора, ви напружуєте хребет. Нахил шиї у 30 градусів попереду тіла вимагає залучення у 3-4 рази більше м’язів, ніж звичне вертикальне положення, стверджують американські лікарі.

Як боротися: поставте комп’ютер так, щоб центр екрану опинився на рівні підборіддя. Це допоможе тримати шию у нейтральному положенні. Якщо це нереально, підніміть монітор, щоб хоча б не доводилося дивитися на нього униз. Зробіть його яскравішим, якщо напружуєте очі, щоб побачити екран.

Ефект від сидіння: нестача концентрації

Сидіння перешкоджає руху крові і потраплянню кисню до мозку. Через це людині може здаватися, що мозок затуманено, а сконцентруватися практично неможливо.

Як боротися: спроби виконати за один раз усю роботу, яка не вимагає сидіння біля комп’ютера, працюють проти людини. Насправді ви набагато ефективніші, якщо ви час від часу рухаєтесь, ніж якщо не рухаєтесь. Розбийте свій день: віднесіть щось колезі в іншій кімнаті, потім встаньте, щоб зробити копії документів, а не поєднуйте ці дії в одну.

Ефект від сидіння: депресія

Жінки середнього віку, які сидять понад сім годин на день, набагато частіше повідомляють про ознаки депресії, ніж ті, хто сидить протягом чотирьох годин чи навіть менше. Такі дані надає американське видання American Journal of Preventative Medicine.

Як боротися: проведіть час на природі. Люди, які дозволяли собі 90-хвилинну прогулянку серед зелені, мали меншу схильність відчувати негативні емоції, ніж ті, хто надавав перевагу прогулянкам у міських умовах. Про це говорить дослідження наукового видання Proceedings of the National Academy of Sciences.

Надмірна концентрація на негативних думках підвищує ризик депресії та інших психічних захворювань, повідомляють лікарі.

Ефект від сидіння: проблеми з інсуліном

Лише один день нерухомого сидіння може значно знизити активність інсуліну, який допомагає тримати необхідний рівень цукру в крові. Коли організм не користується інсуліном правильно, виникає ризик розвитку діабету 2 типу.

Як боротися: носіть із собою пляшку води. Коли організм зневоднений, підвищується рівень гормону вазопресину, який у свою чергу підвищує рівень цукру у крові та шкодить здатності тіла правильно використовувати інсулін.

Однак люди, які п’ють більше води, мають менший ризик захворіти на діабет 2 типу. Такого висновку дійшли французькі дослідники.

Ефект від сидіння: біль у попереку

Надміру тісна “дружба” з робочим столом може спричинити незначний біль, однак завершитися вже сильним, кажуть лікарі. Мала рухомість і неправильна поза викликає тиск на спінальні диски, змушуючи м’які центри проштовхуватися до жорстких зовнішніх країв, а це вже катастрофічні наслідки.

Як боротися: покращення постави не врятує від дня сидіння, однак може допомогти. Фахівці радять розмістити клавіатуру так, щоб зігнуті лікті були якомога ближче до тіла, а зап’ястя трохи простягалися на столі.

Ефект від сидіння: біль у ногах

Коли у ніг немає шансів розтягтися і порухатись, м’язи починають боліти. Біль — це спосіб тіла сказати: “будь ласка, послухай мене”. І якщо ви цього не зробите, біль стане гіршим, переконані американські спеціалісти.

Як боротися: переставте стілець так, щоб ногам було зручно. Тримайте ступні прямо на підлозі, і відрегулюйте висоту стільця так, щоб коліна опинилися дещо вище за стегна.

Ефект від сидіння: у тілі накопичуються надлишки жиру

Неактивний спосіб життя пов’язують зі зниженою активністю ензимів ліпопротеїдів ліпази, які спалюють жир. Про це говорить дослідження Exercise and Sport Sciences Reviews.

Як боротися: змінюйте позу, піднімайтеся частіше. Якщо не можете піти подалі від робочого місця, робіть мікроперерви щоп’ятнадцять хвилин. 5 секунд сфокусовано рухайте однією чи кількома частинами тіла. Спробуйте зробити оберти щиколотками, крутіть головою на всі боки, дивіться на стелю, розминайте пальці, відкиньтесь на стільці.

Ефект від сидіння: слабкі кістки

Нерухомість шкодить кісткам, знижує рівень мінералів у них. Такі висновки дослідження опубліковано у виданні Journal of Bone Mineral Research.

Як боротися: стежте за міцністю кісток, поєднуючи їжу, збагачену кальцієм, наприклад, молоко, шпинат, зі стравами з вітаміном D, зокрема, яйцями і тунцем. Саме цей вітамін допомагає тілу абсорбувати кальцій для максимального захисту кісток.

Джерело: Українська правда

Фото Jeanette.Dietl/Depositphotos

Залишити відповідь