Що писав Айвазовський крім моря: 7 невідомих картин

29 липня виповнюється 202 роки з дня народження українського художника-мариніста вірменського походження Івана Айвазовського. Його знаменитий Дев’ятий вал знають навіть діти, але писав він не тільки море, повідомляє “Рідна країна”.

Айвазовський жив і творив у Феодосії. Ще в молодості він став відомим, виставляючи свої картини на показ жителям міста.

У 1845 році пройшла перша виставка з 49 робіт у будинку, де жив художник. У 1880 році Айвазовський заснував картинну галерею і художню майстерню за власним проектом. А перших відвідувачів він запросив в день свого народження – 29 липня. З того часу галерея стала першим музеєм одного художника в тоді ще Російській імперії.

Він прожив у своєму місті до кінця своїх днів і галерею з усім її майном заповідав Феодосії. У 1900 році вона була націоналізована, а з 1922-го є державним музеєм.

Загальна колекція галереї включає понад 12 тис. творів на морську тематику: роботи Айвазовського, його учнів, онуків, мариністів XIX століття, художників південно-східного Криму і сучасних художників.

Найвідоміші картини Айвазовського, які знаходяться в музеї: Серед хвиль (282×425 см), Севастопольський рейд, Бриг Меркурій, атакований двома турецькими кораблями, Море. Коктебель, Георгіївський монастир.

Але писав він полотна і в інших жанрах. У них важко впізнати Айвазовського.

Зрада Іуди – 1834

Фото: see-art.ru

Картина виконана на папері, білилами та італійським олівцем. Зберігається у Державному Російському музеї.

Велика піраміда в Гізі – 1878

Фото: art-catalog.ru

Айвазовський приїхав до Єгипту в 1869 році на урочисте відкриття Суецького каналу. Також він відвідав Каїр і здійснив подорож по Нілу. Ця картина перебуває в приватній колекції.

Під час жнив в Україні – 1883

Фото: i-aivazovsky.ru

Важко навіть повірити, що цей пейзаж створив художник-мариніст. Твір виконано маслом на полотні, робота знаходиться у Феодосійській картинній галереї імені Айвазовського.

Східна сцена (У човні) – 1846

Фото: see-art.ru

У пейзажах Айвазовського людей можна зустріти нечасто. Ця картина – враження від візиту в Стамбул та інші східні міста.

Палац Ка д’Ордо у Венеції при місяці – 1878

Фото: ayvazovskiy.su

Айвазовський кілька разів бував у Венеції. Більш того, в цьому місті в академії ордена мхітаристів на острові Сан-Лазар жив його брат, архієпископ вірменської церкви Гавриїл (Габріел). Ця картина перебуває в Державному Російському музеї.

Вітряк на березі моря – 1837

Фото: see-art.ru

Ця картина зберігається у Державному Російському музеї у Санкт-Петербурзі. Рік написання полотна був переломним для художника. Незадовго до цього його викладач наскаржився на 19-річного учня, і картини Айвазовського за наказом Миколи I прибрали з виставки. Однак завдяки Карлу Брюллову опала була знята, імператор подивився на його картини, дав грошей і відправив супроводжувати сина Костянтина у плаванні по Балтиці.

Афінський акрополь – 1883

Фото: ayvazovskiy.su

У 1882 році Айвазовський вирушає до Греції, яка лише в 1832 році отримала незалежність від Туреччини. Художник дивиться на пагорб Акрополя знизу, через колони храму Зевса Олімпійського. На полотні Парфенон вже не мечеть, і мінарет поруч з ним знесений. Картина знаходиться у Київському державному музеї російського мистецтва.

Фотоsee-art.ru, Галерея Айвазовськогоi-aivazovsky.ru, art-catalog.ru