Що приховує Новомосковська церква без цвяхів (Фото)

Троїцький собор у Новомосковську Дніпропетровської області відомий далеко за межами України. А все тому, що величну споруду побудували без жодного цвяха. Троїцький собор також є винятковим мистецьким твором дерев’яної архітектури України. Це єдиний збережений в Україні дев’ятидільний храм, який належить до 100 найкращих дерев’яних споруд світу. Він побудований у стилі українського бароко (був поширений на українських землях Війська Запорозького у XVII–XVIII ст. Виник унаслідок поєднання місцевих архітектурних традицій та європейського бароко).

_____-1

Історія

Споруджений собор був збудований у 1772—81 народним майстром Якимом Погребняком із дерева без жодного залізного цвяха. Будівля являє собою дев’ятибанну симетричну композицію, з найвищою банею посередині (близько 65 метрів), чотирма дещо нижчими на чотири сторони світу і чотирма ще нижчими між ними (близько 35 метрів). Має три престоли: Святої Трійці, апостолів Петра і Павла та Трьох Святителів. Стіни Троїцького собору вигнані з дубових і соснових колод, облицьованих дошками. Вони по наростаючій переходять в дев’ять восьмигранних веж-куполів. Вежі чотириярусні і увінчані хрестами. Однією з особливостей собору є цікава архітектурна деталь. При його огляді знизу можна побачити одночасно тільки вісім купольних веж. Всього будівництво собору обійшлося в 16763 рублі.

_____-2

Фундаторами Троїцького собору були старшини (кошовий І. Чепіга, самарський полковник А. Головатий), козаки-січовики, соборний староста М. Петренко й інші. У 1830 році собор ремонтували, а у 1887–1888 роках — пересклали «по старому зразку», але з деякими змінами майстром-реставратором Олексієм Пахучим. Після реконструкції було побудовано дзвіницю Свято-Троїцького собору. В 2012 році розпочали чергову реставрацію. А от у радянські часи собор використовували як склад.
Ставлення тодішньої влади до цієї духовної пам’ятки українського народу покладене в основу роману Олеся Гончара «Собор». У 60-х роках XX століття розгорілася нова війна за Троїцький собор, коли радянська влада знову спробували стерти з лиця землі старовинний козацький храм, втілення непереможності духу українського народу. На захист собору тоді піднялася громадськість.

_____-3

Таємниці і знахідки

Цього року наприкінці серпня, коли знімали при ремонті стару штукатурку, яка покривала зруб правої передньої бані, було зроблено унікальне відкриття. В основі зрубу на одному з брусів зберігся фрагмент старовинного настінного розпису «Хресна дорога»! На фрагменті зображено обличчя Ісуса, який несе хрест на Голгофу, фігури стражників, і тих, хто супроводжує його в останній земний шлях. Вирогідно, це фрагмент настінного розпису собору, який був в храмі до повного його переоблаштування у 1888 році. Ця знахідка дуже цінна, тому що дає можливість частково відновити елементи внутрішнього оздоблення Свято-Троїцького собору 18-19 століття.

Є у соборі і дуже специфічні записи, залишені, мабуть, місцевими жителями (і тоді були «любителі настінного писемності»). Зустрічаються такі: «Лева Вишневський, 13.04.1941 р», або «Шура Гончаренко – 1941». Найдавніша напис на стіні собору: «1913 г. 6 березня Федір Моргунов». Ось таким чином жителі тодішнього міста увіковічили пам’ять про себе.

_____-5-______

Також, завдяки ремонту було знайдено ще деякі цікаві експонати, які оселилися у Новомосковському історичному музеї. Зокрема, це ковані металеві цвяхи, якими під час реконструкції у 1888 році були замінені дерев’яні Тіблена (дерев’яні шипи, які використовувалися, як цвяхи). А ще передана куля з набоями до бельгійського пістолета системи «Браунінг», яку було видалено зі зрубу собору.

А от хто і чому стріляв у храм невідомо. Можливо, це сталося в роки громадянської війни або під час Другої світової. Так зі стін собору витягнули і уламки від гарматного снаряда (коли знімали зовнішню штукатурку з східного боку собору, робітники побачили «велику рану на тілі собору» – місце, куди потрапив цей снаряд).

Історики вважають, що це могло статися під час першої спроби звільнення міста у лютому 1943 року, адже радянським частинам вдалося тоді на короткий час закріпитися на лівому березі Самари, як раз в районі монастиря. Тоді звільнити Новомосковськ не вдалося, але велися гарматні постріли.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Але одна з найцікавіших знахідок під час ремонту – це капсула з запискою, яку знайшли під час заміни даху центральної бані собору. У таємничій записці повідомлялося про ремонт собору у 1960-х роках, і перераховувалися імена майстрів, які брали в цьому участь. Цю капсулу повернули.
Хочеться вірити, що знайдуться меценати і майстри, які допоможуть відремонтувати старовинний соборний годинник, адже це справжня окраса храму, шматок живої історії.

Собор в історії

Старовинний храм, в який приходили наші діди і прадіди, – унікальна пам’ятка пори козацького церковного зодчества – продовжує дивувати нас, відкриваючи таємниці своєї більш ніж двохсотрічної історії.
Про храм написані шедеври української літератури, його увіковічують у кінофільмах. Зокрема, роман О.Гончара «Собор» вивчають у школах, у центрі оповіді боротьба за відродження духовності, за історичну пам’ять народу як основу порядності у відносинах між людьми. Прообразом собору в романі послужив саме Троїцький собор.

Сьогодення

Наразі храм повноцінно функціонує, тут йдуть богослужіння та екскурсії. У середині він не менш прекрасний і величний – тут зберігається список ікони Самарської Божої Матері, оригінал якої пропав на початку XX ст. До сих пір нащадки захоплюються красою Свято-Троїцького собору і дивуються з того, як можна було побудувати храм без єдиного залізного цвяха. Але ж причиною всьому було рішення запорожців про те, що «не годиться в храмі Спасителя, розп’ятого на хресті, в дерево забивати залізні цвяхи» – все кріплення в ньому виконані філігранно підігнаними шипами. Тож завітайте і ви до колиски козацького православ’я.

Залишити відповідь