Що відбувається з організмом, коли йому не вистачає вітаміну D

Усі поживні речовини важливі для нашого організму, однак, коли мова йде про імунітет, деякі з них мають вирішальне значення. Однією з таких речовин є вітамін D, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

В той же час, дефіцит вітаміну D є одним з найпоширеніших дефіцитів поживних речовин, який зустрічається навіть у розвинутих країнах. За даними служби охорони здоров’я Англії, на нього страждає 29% дорослих та 37% підлітків.

Про важливість вітаміну D для кісток та імунітету ми чуємо часто, але що відбувається, якщо його в організмі не вистачає?

На відміну від інших вітамінів, вітамін D може синтезуватись організмом. Наше тіло може переробляти холестерин у вітамін D під впливом сонячного світла. Також його можна отримати з харчових джерел. Добова норма вітаміну D для дорослої людини становить від 400 до 800 МО.

Найпоширеніша причина нестачі вітаміну D – скорочення часу перебування на сонці. Це особливо актуально зараз, коли карантин, хоч і з певними послабленнями, і далі триває. Також нестача цього вітаміну може бути спричинена нездоровою дієтою.

Коли організму не вистачає вітаміну D, це впливає одразу на кілька органів та функцій організму.

Перш за все страждає імунітет. Коли рівень вітаміну D сильно падає, імунітет не може захистити організм від інфекцій і людина починає частіше хворіти. Також встановлено, що існує зв’язок між стомлюваністю та вітаміном D, який особливо помітний у молодих жінок.

Якщо слабкість та стомлюваність супроводжується болем у кістках, імовірніше за все, це теж ознака дефіциту цього вітаміну. Якщо нічого з цим не робити, кістки швидко стануть крихкими та ламкими, зросте ризик остеопорозу та переломів. Найчастіше від них страждають жінки похилого віку.

Останні дослідження також показали взаємозв’язок рівня вітаміну D та психічного здоров’я. Дефіцит вітаміну D пов’язують з підвищеним ризиком депресії та неврозів. Механізм впливу поки не встановлено, однак кореляцію зафіксовано кількома командами науковців.