Скільки коштували батькам репетитори до ЗНО?

Підготовка випускника до ЗНО коштує батькам в середньому 1200 грн на місяць. Такими є результати опитування, проведеного громадянською мережею “ОПОРА” спільно з фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, повідомляє портал Вища освіта.

Загалом соціологи опитали 2086 учасників у 80 пунктах тестування за вибіркою, яка репрезентує  регіональний склад учасників ЗНО. У середньому за останній рік на оплату послуг репетитора учасники тестування  витрачали 1204 гривні на місяць.

При цьому найбільші витрати (понад 2000 грн) характерні для учнів Півдня та Сходу України (29% та 22% відповідно), тоді як у центрі таких було 17%, на Заході – лише 5%, і, нарешті, на Донбасі – 0%.

Понад 90% з опитаних намагалися покращити знання з української мови та літератури. “Такий відсоток є досить логічним, адже цей предмет є обов’язковим при вступі”, — зазначили соціологи.

Також батьки наймали дітям репетиторів для вивчення англійської мови (38%), історії України (37,4%) та математики (37,7%). 36% учасників ЗНО зазначили, що пiд час пiдготовки до складання тесту з української мови i лiтератури вони користувалися послугами індивiдуального репетитора.

При цьому серед заможних учнів кількість тих, хто користувався цими послугами, майже вдвічі більша (42%), ніж серед учнів, яких можна зарахувати до населення із доходами нижче середнього рівня (23%).

Займались учні переважно з вчителями своєї школи або з педагогами з інших навчальних закладів.

Залишити відповідь