Скільки коштуватимуть овочі для борщу цієї весни

Навесні кількість запасів продуктів в овочесховищах виробників стає значно менша, до нового врожаю ще далеко, тож ціни в супермаркетах можуть зростати.

Всі чудово пам’ятають минулі роки, коли основні складники борщового набору – капуста, цибуля чи картопля коштували недешево, а коли на полицях з’являлись імпортні товари, тоді ціна ставала нижчою.

В цьому році українцям значного подорожчання очікувати не варто, заспокоюють експерти. Якщо ціна на борщовий набір і зросте, то в межах кількох відсотків.

РИНКОВІ ЦІНИ

За словами експертів, нині ціна на овочі для борщу тримається на рівні новорічних, тобто, незважаючи на те, що вже минув місяць весни, запасів в овочесховищах стає менше, та їх все одно ще чимало, щоб задовольнити всі потреби ринку. Але найближчим часом можливі коливання на цінниках. Передусім можуть трохи здорожчати картопля, буряк та капуста.

«Для подорожчання є кілька чинників. Так, буряк у нинішньому році – це джек-пот для фермерів. Культура їм зазвичай нецікава, весь час давала мало прибутку, тож вони в 2020 році від нього відмовились і тому не добрали до 60 тис. тонн, порівняно з минулим роком. Його ще вдосталь, на ринок він надходить поступовими партіями, і ціни мінімум на 1 гривню вищі, ніж на моркву, хоча раніше було навпаки. За буряк гарної якості на гурті просять 6,50 грн, середньої – 5 грн. Продукція в сховищах ще є, та не виключаю можливість імпорту, але іноземні постачальники прийдуть на ринок, коли гуртова ціна культури складатиме 8-9 грн за 1 кг», – говорить керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев.

Він зазначив, що ціни на моркву прогнозуються на рівні 6 грн на гурті. А ось цибулі в країні дуже багато. В минулі роки, коли гуртова ціна її доходила до 12 грн на гурті та до 19 у магазині, ринок відчував нестачу, тож чимало фермерів вирішили в цьому році вирощувати більше і нині розчаровані, бо гуртова ціна на цибулю складає зараз
4 грн за якісний продукт, а це одна з найнижчих цін за останні кілька років.

«У сховищах є величезні обсяги цибулі, ця продукція навряд чи здорожчуватиме», – зазначив Олександр Хорев. Не варто очікувати й підвищення ціни на капусту. Зараз овоч коштує в середньому від 2,5 грн за 1 кілограм, а за капусту кращої якості просять 5 грн.

ПОЛЬСЬКА КАРТОПЛЯ

Один з основних продуктів українців – картопля, поки що тримає ціну. Мінімальна гуртова вартість її складає 7 грн за 1 кг. Тож без імпортного овоча наш ринок не обходиться. На прилавках можна знайти нині картоплю від польського, литов­ського та білоруського виробників. Остання – найдешевша, бо не дуже гарної якості. Найякісніша картопля кош­тує 10 грн за 1 кг на гуртових ринках.

«Польща в цьому році отримала гарний урожай, а через карантинні обмеження багато підприємств – ресторанів та фастфудів були зачинені і в країні залишились значні обсяги продукції. Їхня картопля дешевше від нашої середньої якості на одну гривню, тож на ринку дуже багато польського продукту. Те, що нам поставляє Литва, – це найдорожчий овоч найвищої якості», – сказав Олександр Хорев.

Він заспокоює: якщо на ринку відчуватиметься нестача того чи іншого продукту, на це швидко зреагують іноземні постачальники і продаватимуть нам стільки овочів, скільки потрібно. Коренеплоди можуть подорожчати до 2 грн, або на 10% від ціни через те, що зараз у сховищах проводять «ревізію» та перебирають залишки. «Казати, що овочі подорожчають у два-три рази, не варто, для цього немає підстав. Швидке підвищення цін стримують іноземні постачальники, які можуть працювати з мінімальною для себе вигодою, але хочуть продати все, що мають», – зазначив Олександр Хорев.

Тамара Бєлкіна
фото: з відкритих джерел