Сьогодні – День Святителя і Чудотворця Миколая

Православна церква вшановує сьогодні пам’ять Святителя і Чудотворця Миколая.

За переказами, Миколай був єпископом у м. Мирі (Лікія) в ІV столітті. Народився він у християнській сім’ї і ще з раннього дитинства вирізнявся особливою побожністю, а священиком став у 19 років. Ще за життя був відомий тим, що примирював ворогів, захищав невинно засуджених, усіляко допомагав знедоленим.

Від покоління до покоління переказували, що за свої добрі справи святий по смерті отримав від Бога дар постійно невидимо перебувати серед людей, чинити справедливість і допомагати в біді. Тому й шанують його як Миколая Чудотворця. Мощі святого з 1047 року й донині почивають у італійському місті Барі, куди потрапили після турецького завоювання Лікії.

На українські землі шанування святителя Миколая прийшло разом з християнством і набуло значного поширення. Наприклад, тільки в Києві були відомі як чудотворні кілька ікон святого. Найвідоміші і найдавніші з них – образ Миколая Мокрого у Софії Київській, образи Миколая Доброго, Миколая Притиска та Миколая Набережного у парафіяльних Микільських церквах Подолу. Відомо, що святого особливо шанували запорозькі козаки.

Своїм найпершим помічником святителя Миколая вважають мореплавці і взагалі мандрівники. Свято святого Миколи в Україні є особливо бажаним дитячим святом. Дітлахи знають, що у ніч з 18 на 19 грудня святий Миколай спускається з неба і залишає усім слухняним діткам під подушкою подарунки. А неслухам – різочки. Втім, цього майже ніколи не трапляється. На Миколая було заведено працювати на користь інших, особливо бідних і сиріт, але нічого не робити для себе. Від цього дня вже починали готуватися до Різдва. Під цю пору зима вже остаточно бере свої права. «Миколай бородою трусе, – говорить відоме прислів’я, – дорогу стеле». Для наших пращурів це була найщедріша пора – зібрано збіжжя, зроблено на зиму відповідні припаси, отже, можна було розрахуватися з боргами. Хто не встигав або не міг до цього дня віддати позички, то казали: «Коли ти мені не віддаси до Миколи, то вже не оддаси ніколи».

Залишити відповідь