Сьогодні Google розповідає про відомого режисера (Фото)

Сьогодні пошукова система Гугл присвятила дудл відомому радянському режисеру. Професор Сергій Михайлович Ейзенштейн –  радянський режисер, сценарист, теоретик кіно і педагог. Народжений наприкінці 19-го століття Сергій Ейзенштейн він прожив яскраве творче життя на зламі епох та культур. Відтак всі ці довколішні катаклізми залишили помітний слід в біографії та творчості митця.

3

Кар’єра

У 1924 році Ейзенштейн знімає повнометражний фільм «Стачка» (Страйк), який здобуває в 1925 році на Міжнародній виставці сучасних декоративних і промислових мистецтв у Парижі срібну медаль.

У 1930 році він укладає контракт з кінокомпанією Paramount Pictures на екранізацію роману Теодора Драйзера «Американська трагедія». Разом з Айвором Монтеґ’ю та Григорієм Александровим за сприяння Драйзера починає роботу над сценарієм. Через місяць Paramount відмовляється від його сценарію.

5

За допомогою письменника Ептона Сінклера Ейзенштейн приступає до зйомок фільму «Хай живе Мексика!». Однак після того, як було відзнято 75 тисяч метрів, Сталін надіслав йому телеграму з пропозицією повернутися в СРСР. Фільм лишився недоробленим, а зі знятого матеріалу пізніше було змонтовано (іншими режисерами) фільми “Буря над Мексикою” і “Час під сонцем”, які достатньо сильно відрізнялися від початкової задумки фільму.

У 1938 році Ейзенштейн написав сценарій історико-патріотичного фільму «Олександр Невський». За фільм Ейзенштейна нагороджено орденом Леніна, присвоєно вчений ступінь доктора мистецтвознавства (без захисту дисертації) і відзначено Сталінською премією.

З 1941 по 1946 рік режисер знімав фільм «Іван Грозний». Зйомки почалися у Москві, а потім, після евакуації студії «Мосфільм» у 1942 році, були продовжені в Алма-Аті. Головну роль зіграв Микола Черкасов. Картина вийшла на екрани на початку 1945 року. За першу серію він здобув Сталінську премію, друга серія була заборонена і вийшла лише у 1958 році; зйомки третьої припинені. У роки війни брав участь у діяльності Єврейського антифашистського комітету.

Яскрава смерть

Сергій Ейзенштейн помер від інфаркту в ніч з 10 на 11 лютого 1948 року, коли він працював над статтею «Кольорове кіно». Передостанній інфаркт стався з ним під час танцю на вечорі з кіноактрисою Вірою Марецькою.