Сьогодні Міжнародний день дівчат

11 жовтня відзначається Міжнародний день дівчат. Цю дату проголосила Генеральна Асамблея ООН на знак визнання прав дівчаток і унікальних проблем, з якими їм доводиться стикатися у всьому світі. Як говорить статистика, майже кожна третя жінка у світі віком від 20 до 24 років вперше вийшла заміж до досягнення 18-річчя. Третина з них вступили в шлюб раніше, ніж їм виповнилося 15 років. Ця страшна тенденція особливо помітна в країнах, що розвиваються: 90% дітей, які народжуються у 15-19-річних підлітків, – це діти дівчаток, вже одружених.

При цьому, дитячі шлюби являють собою порушення основних прав людини і негативно впливають на всі аспекти життя дівчат.

Щоб покінчити зі згубною практикою дитячих шлюбів ООН рекомендувала на рівні державної влади прийняти закони, що регламентують мінімальний вік вступу в шлюб, поліпшити доступ до якісної початкової та середньої освіти, і надавати допомогу юним жінкам, які вже перебувають у шлюбі. У Міжнародний день дівчаток всім державам рекомендується проводити тематичні заходи, присвячені обговоренню можливих шляхів вирішення проблем дівчаток.

В Україні поки це свято лише «на папері» – його не святкують не на рівні указів Президента, і мало хто з українців взагалі чув про такий день. Але, зрештою, можливо колись цей день стане своєрідною осінньою альтернативною 8 березня.

 

Залишити відповідь